Αυτές είναι οι πολυεθνικές που έχει βάλει στο στόχαστρο η Κομισιόν

Αυτές είναι οι πολυεθνικές που έχει βάλει στο στόχαστρο η Κομισιόν
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Δεν είναι μόνο η Αpple. Δείτε τις πιο γνωστές υποθέσεις. 

Η είδηση πως η Κομισιόν επέβαλε στην Apple την απόδοση φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία έκανε τον γύρο του κόσμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πυροδοτώντας σχόλια για τη δύναμη που έχει ο τεχνολογικός κολοσσός στα χέρια του βάσει του οποίου φορολογείται με… ελαφρυντικά.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Apple που είχε υπερβολικά φορολογικά προνόμια. Tα τελευταία χρόνια υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις εναντίον των οποίων στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Starbucks , Ολλανδία

Τον Οκτώβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως η εταιρεία πρέπει να αποδώσει στην Ολλανδία 20 εκατομμύρια με 30 εκατομμύρια ευρώ σε επιστροφή φόρων. Τόσο η χώρα, όσο και τα ίδια τα Starbucks έκαναν έφεση κατά της απόφασης.

Fiat, Λουξεμβούργο 

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Επιτροπή αποφάσισε πως το Λουξεμβούργο θα πρέπει να απαιτήσει να αποπληρωθούν φόροι ύψους 20-30 εκατ. ευρώ από την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. Το Λουξεμβούργο δήλωσε ότι θα κάνει έφεση.

AB InBev, Atlas Copco, BP και 32 άλλες εταιρείες, Βέλγιο 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Ιανουάριο πως το Βέλγιο δικαιούται φόρος ύψους 700 εκατ. ευρώ από τις 35 εταιρείες, λόγω της συμμετοχής τους σε ένα φορολογικό σύστημα που δεν υπακούει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Ενώ η Επιτροπή δεν έχει κατονομάσει τις εταιρίες, πηγές κάνουν λόγο πως οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι ήταν η ABInBev, η Atlas Copco, η BASF, η BP και η Proximus. Το Βέλγιο είχε υιοθετήσει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι πολυεθνικές θα μπορούσαν να μειώσουν τους εταιρικούς φόρους κατά 50 και 90 % , λόγω των κερδών που προκύπτουν από, για παράδειγμα, οικονομίες κλίμακας, οι οποίες δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.

Τρέχουσες έρευνες:  

Amazon, Λουξεμβούργο  

Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη διαπραγμάτευση των φόρων που πρέπει να αποδώσει η Amazon στο Λουξεμβούργο.

McDonald ‘s, Λουξεμβούργο

Τον Δεκέμβριο, η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ερευνά μια συμφωνία μεταξύ των McDonald ‘s και του Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η αλυσίδα fast food των ΗΠΑ δεν είχε καταβάλει κανένα εταιρικό φόρων στο Λουξεμβούργο ή τις ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα που καταβάλλονται από τα καταστήματα franchise στην Ευρώπη και τη Ρωσία από το 2009.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το πρόστιμο της Apple είναι χειρότερο για τους μετόχους απ’ ό,τι φαίνεται