Η Apple μειώνει τις προβλέψεις της για τα έσοδα εξαιτίας της… Κίνας

Η Apple μειώνει τις προβλέψεις της για τα έσοδα εξαιτίας της… Κίνας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πάνω από το 100%» της μείωσης εσόδων της σε σχέση με τον προηγούμενο έτος αποδίδεται στη χαμηλότερη κινεζική ζήτηση για iPhones, Macs και iPads.

Σε μια εξαιρετικά σπάνια προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας της προχώρησε χθες Τετάρτη η Apple, επιρρίπτοντας ευθύνες στην οικονομική αδυναμία της Κίνας και τις απογοητευτικές αναβαθμίσεις του iPhone στον αναπτυγμένο κόσμο, για την διαφορά έως και 10% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να καταγράψουν απώλειες άνω του 7% στης μεταχρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν από δυο μήνες, η Apple είχε πει πως αναμένει έσοδα 89-93 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, που θα σήμαινε άνοδο έως 5% στα έσοδά της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Xθες όμως, δήλωσε πως τα έσοδά της για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, παραπέμποντας σε υποχώρηση περίπου 5%.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της υποχώρησης, σημειώνοντας πως η εταιρεία είχε προβλέψει μονάχα «ελαφρά αύξηση εσόδων» έναντι των 88,3 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Κατά την εταιρεία, τα απογοητευτικά στοιχεία αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, ενώ «πάνω από το 100%» της μείωσης εσόδων της σε σχέση με τον προηγούμενο έτος αποδίδεται στη χαμηλότερη κινεζική ζήτηση για iPhones, Macs και iPads.