«Η Ελλάδα έχει τεράστιο βουνό να σκαρφαλώσει»

«Η Ελλάδα έχει τεράστιο βουνό να σκαρφαλώσει»

Συνέντευξη Βενιζέλου στον βρετανικό Independent.

Στην βρετανική εφημερίδα Independent  παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνέντευξη που φέρει τον τίτλο «Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Ελληνας που έβαλε το χέρι του στη φωτιά, αλλά ακόμη αισθάνεται το κάψιμο», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως η Ελλάδα έχει διαβεί τα δύο τρίτα της κρίσης, αλλά έχει ακόμη μπροστά της ένα τεράστιο βουνό να σκαρφαλώσει.

Ο κ. Βενιζέλος, που εξέφρασε σήμερα και την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, μίλησε στον βρετανό δημοσιογράφο Τζιμ Άρμιτατζ για τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια.

«Η προσωπική μου πολιτική ζωή τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι πολιτικός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο (…) εμείς οι πολιτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ορισμένα ιστορικά καθήκοντα και να διαδραματίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο», δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη πως για να βγει η χώρα από την κρίση είναι απαραίτητη η εποικοδομητική συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι βοήθεια για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, όχι άλλες δημοσιονομικές περικοπές. Και επίσης χρειαζόμαστε νέο κύμα απευθείας ξένων επενδύσεων την Ελλάδα, για να δοθεί νέα ώθηση».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, την οποία συσχέτισε μεν με την οικονομική κρίση, ωστόσο συμφώνησε και με εκείνους που την αποδίδουν στην αποτυχία των μετριοπαθών, παραδοσιακών μεγάλων πολιτικών κομμάτων να προσελκύσουν τους περιθωριοποιημένους νέους.

«Πρέπει να μιλήσουμε για την ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών, την ευθύνη της δικαιοσύνης, την ευθύνη του ιδιωτικού μας τομέα, την ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης. Πρόκειται για πολλών ειδών ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε ακόμη ότι η Ελλάδα «χρησιμοποίησε διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεθόδους ια να παρουσιάσει ένα καλύτερο δημοσιονομικό ‘πρόσωπο’» πριν εισέλθει στο ευρώ, αλλά αυτό, δηλώνει, πως αποτελούσε «κοινή ευρωπαϊκή πρακτική».

Τέλος, απάντησε σε όσους δηλώνουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εάν έβγαινε από το ευρώ, λέγοντας  «Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλό, πολύ υψηλό. (…) Θα ήταν ένα καλό πείραμα αν γινόταν σε εργαστήριο, όχι όμως σε μια πραγματική οικονομία, σε μια πραγματική κοινωνία».