Οι επενδυτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό ομόλογο

Οι επενδυτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό ομόλογο
epa06770510 A financial journalist checks the course of the 'spread' caused by tension in the markets due to political uncertainty, in Rome, Italy, 29 May 2018. The spread between Italy's 10-year BTP bond and the German Bund dropped back to 282 basis points on 29 May, with a yield of 3.1 percent. The spread had reached 320 points with a yield of 3.4 percent at one stage earlier. Italy's political situation has also started to make an impact on other EU bond markets, including Spain and Portugal. EPA/LUCIANO DEL CASTILLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιωτικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων απορρόφησαν το 89% της έκδοσης.

Διαχειριστές διαθεσίμων και ιδιωτικές τράπεζες δηλαδή μακροπρόθεσμοι επενδυτές απορρόφησαν το 90% της έκδοσης του 10ετoύς ομολόγου που διέθεσε ο ΟΔΔΗΧ αφήνοντας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια μόνο το 11% της έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης βρίσκεται σε χέρια επενδυτών που θα διακρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους ως αποταμιευτικό προϊόν και δεν θα μεταπωλήσουν άμεσα επηρεάζοντας προς τα κάτω την τιμή και προς τα πάνω την απόδοση του ομολόγου.

Συνολικά από τα 2,5 δισ. που αντλήθηκαν από την έκδοση 2,225 δισ. προήλθε από μακροπρόθεσμους επενδυτές (το λεγόμενο Real money), ενώ τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ( Hedge Funds) απορρόφησαν μόνο 275 εκ ευρώ.

Με άλλη μια άλλη ανάλυση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ συνολικά ιδιωτικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων υπέβαλαν 380 από τις συνολικά 419 προσφορές που εγγράφησαν στο βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο το προέρχονταν από μακροπρόθεσμους επενδυτές δηλαδή διαχειριστές διαθεσίμων ( 68% ) Τράπεζες και ειδικές επενδυτικές τράπεζες ( 14,5% ) και 4% από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αφήνοντας ένα ποσοστό μόνο 11% στα Hedge Funds και 2,5% σε μικρότερους επενδυτές.

Στην γεωγραφία του η διάθεση του ελληνικού ομολόγου ήταν μάλλον ευρωπαϊκή υπόθεση αφού μόνο το 8% των προσφορών προήλθαν από τις ΗΠΑ και 0,5% από χώρες εκτός Ευρώπης .

Το μεγαλύτερο μερίδιο της έκδοσης ( 37,5% ) απορροφήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 12% αγοράστηκε από Έλληνες θεσμικούς το 9,5% από την Γερμανία άλλο 9,5% από την Γαλλία, 6,5% από την Ιταλία 6% από τις Βόρειες χώρες (Σκανδιναβική Χερσόνησο και Δανία) 5,5% από την Ιβηρική χερσόνησο και 5,5% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους ελληνικούς τίτλους ήταν ισχυρή και άμεση, με αποτέλεσμα στην πρώτη μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συγκεντρωθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής «καθοδήγησης» από το 4,125% στο 3,90-4% και στη συνέχεια τον ορισμό της τελικής απόδοσης στο 3,9% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,875% και η απόδοση στο 3,9%, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς ομολόγου (σ.σ.: τον Μάρτιο του 2010 είχαμε δανειστεί με 6,25%). Ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου είναι η 12η Μαρτίου 2019 και ημερομηνία λήξης η 12η Μαρτίου 2029.

Από τα προσφερόμενα 11,8 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με το ποσό που αντλήθηκε τον Ιανουάριο μέσω του πενταετούς ομολόγου (επίσης 2,5 δισ. ευρώ) έχουν ήδη καλυφθεί τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού που θέλει να αντλήσει ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.