Η νέα μεγάλη δράση του Enterprise Greece στις χώρες της Μεσογείου

Η νέα μεγάλη δράση του Enterprise Greece στις χώρες της Μεσογείου

Ξεκινά το πρόγραμμα «The next Society» με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και κατ’ επέκταση την επίτευξη αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

 

Η έναρξη του προγράμματος της ΕΕ «The next Society», που έχει στόχο την προώθηση της καινοτομίας και κατ’ επέκταση την επίτευξη αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης των οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο, ανακοινώθηκε στο ομώνυμο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τον Οργανισμό Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) και το ΑΝΙΜΑ Investment Network, με την υποστήριξη του EU4Innovation.

Το πρόγραμμα «The next Society» είναι ανοιχτό  σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη και έως σήμερα έχει συγκεντρώσει επιχειρηματίες, επενδυτές, ΜΚΟ, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καινοτομίας, και κέντρα έρευνας από την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες.

Στους στρατηγικούς του στόχους περιλαμβάνονται η άρση φραγμών στην καινοτομία, η ενίσχυση των οικοσυστημάτων καινοτομίας, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από νεοσύστατες επιχειρήσεις και ομάδες που εδρεύουν στις μεσογειακές χώρες.

Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει μεταξύ άλλων εξατομικευμένη στήριξη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές μέσω καθοδήγησης και κατάρτισης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην παρούσα συγκυρία που η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές προκλήσεις, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η κλιματική αλλαγή, η επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας με στόχο και την παραμονή των νέων ανθρώπων στις πατρίδες τους, ο Οργανισμός μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το ΑΝΙΜΑ, όπως το σημερινό συνέδριο, ώστε να προωθήσει την περιοχή, αφενός ως πόλο παραγόμενης καινοτομίας και αφετέρου ως χώρο μετατροπής της σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Κοινός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προωθεί τις συνέργειες για επωφελείς συνεργασίες».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτριος Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ανέπτυξαν τη στρατηγική της Ελλάδας για τη στήριξη της καινοτομίας, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να αναδειχθούν σε αποτελεσματικά κύτταρα αξιοποίησης της καινοτομίας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρετισμού, στο οποίο αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής περισσότερης στήριξης από την ΕΕ στη Μεσόγειο, για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vladimir Rojanski, εγκαινίασε το πρόγραμμα The Next Society.

Στο συνέδριο, συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι και φορείς από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιορδανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Μάλτα, το Μαρόκο, την Μεγ. Βρετανία, την Παλαιστίνη, την Τυνησία και την Τουρκία. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές συνεργασίες.

Ο Γαβριήλ Μαυρέλης της Geospatial Enabling Technologies και ο Στέφανος Χαρτοματζίδης της Prisma Electronics, ήταν οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες που παρουσίασαν τις εταιρείες τους και τα καινοτόμα προϊόντα τους. Οι προοπτικές των μεσογειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας παρουσιάστηκαν από τον Rasha Tantawy του ITIDA (Αίγυπτος), Ramy Boujawdeh της Berytech (Λίβανος), τον Mohammed Al Jafari από το Royal Scientific Society (Ιορδανία) και τον Ilyas Azzioui του StartUp Maroc (Μαρόκο).

Τις εμπειρίες τους στην ανάπτυξη δικτύων και την επίτευξη συνεργασιών παρουσίασαν η Douja Gharbi της CONECT (Τυνησία), ο Alain Tubiana του France Cluster (Γαλλία), ο Ibrahim Nairat του HCIE (Παλαιστίνη) και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός του Corallia Cluster (Ελλάδα).

Τέλος, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μίλησαν η Candace Johnson του EBAN (Βέλγιο), ο Αρίστος Δοξιάδης, του Open Fund (Ελλάδα), η Alicja Turner της Mowgli (Μεγ. Βρετανία) και ο Didier Hoch του Foundation de l’ Universite de Lyon (Γαλλία).