Η τραπεζική απαξίωση στο Χρηματιστήριο: Από τα 25,6 δισ. ευρώ το 2013 στα μόλις 5 δισ. ευρώ το 2018

Η τραπεζική απαξίωση στο Χρηματιστήριο: Από τα 25,6 δισ. ευρώ το 2013 στα μόλις 5 δισ. ευρώ το 2018

Κατακόρυφη πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών – Τι σημαίνει η αποβολή από τον δείκτη MSCI, πόσο θα φτάσουν οι εκροές. 

Νέο ισχυρό «χαστούκι» δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές την Τετάρτη, μετά την απόφαση της Morgan Stanley να αφαιρέσει από τον διεθνή δείκτη MSCI Standard Greece τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες μεταφέρθηκαν στον MSCI Small Cap.

Το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζα και της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο λόγος σύμφωνα με την Societe Generale, που η MSCI αποφάσισε τη διαγραφή τους .

Όπως σημειώνει σε νέα της ανάλυση το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 816 εκατ. δολάρια, ενώ στα 348 εκατ. δολάρια διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, θέτοντάς τες κάτω από το όριο που θέτει η MSCI για παραμονή στους δείκτες Standard, δηλαδή το 1 δισ. δολάρια.

Για την Eurobank, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στο 1,171 δισ. δολ. οριακά πάνω από το όριο, οπότε οι λόγοι της αφαιρέσής της από τον δείκτη είναι καθαρά τεχνικοί και οφείλονται στην αλλαγή του βάρους του κλάδου στον δείκτη.

Ήδη τη στιγμή αυτή μεγάλα funds τοποθετούνται «short»απέναντι στις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών. Οι short θέσεις αφορούν στο 3,73% επί των μετοχών της Πειραιώς, το 1,7% της Alpha, στο 0,5% της Eurobank και στο 0,7% της Εθνικής.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της SocGen, οι εκροές από τις τρεις τράπεζες θα φτάσουν συνολικά τα 116,8 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι εκροές από την Eurobank θα φτάσουν τα 58,54 εκατ. δολ ή τις 92,90 εκατ. μετοχές, οι εκροές στην Εθνική θα διαμορφωθούν στα 40,82 εκατ. ευρώ ή στις 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς οι ρευστοποιήσεις θα αγγίζουν τα 17,42 εκατ. δολ. ή τις 14,19 εκατ. μετοχές.

Ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ήταν 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.