ΗΠΑ: «Yπαίτιος» ο Πούτιν για την κατάρριψη της πτήσης MH17

ΗΠΑ: «Yπαίτιος» ο Πούτιν για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Βαθαίνει το χάσμα Ρωσίας-Δύσης μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την εμπλοκή της Μόσχας στην Ουκρανία - Νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και επίσημα οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θεωρούν τη Μόσχα υπεύθυνη για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε επίσημα σε νέες κυρώσεις εις βάρος ρωσικών προσωπικοτήτων και εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, προέβη χθες σε αιχμηρά σχόλια σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των μαλαισιανών αερογραμμών συνδέοντας το περιστατικό με τη Ρωσία, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικρίνει ότι παρέχει όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το έδαφος. Εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές και από μία περιοχή όπου οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν έκαναν χρήση, εκείνη τη χρονική περίοδο, αντιαεροπορικών όπλων», δήλωσε σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο ο Έρνεστ. «Για τον λόγο αυτόν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Ρώσοι είναι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία», είπε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το δυστύχημα, καθώς και τη πολιτική δυναμική της χώρας, αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο επεσήμανε ότι παρά τη διάλυση του κυβερνώντος συνασπισμού στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της ώστε να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος Ποροσένκο ενημέρωσε επίσης τον αντιπρόεδρο ότι η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει με βαρέα όπλα και εξοπλισμό τους αυτονομιστές και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται ολοένα και πιο συχνά πυρά από θέσεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε στον Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη G7 εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσία σχετικά με τις «ανεύθυνες ενέργειές της στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, η ΕΕ δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της τα στοιχεία των 15 προσώπων και των 18 οντοτήτων που προστίθενται στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας του ρόλου τους στην κρίση στην Ουκρανία.

Εναντίον των φυσικών προσώπων επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και εναντίον των νομικών προσώπων πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα πρόσωπα και εννέα από τους οργανισμούς κατηγορούνται ότι υπονόμευσαν την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι αυτές που κρατικοποιήθηκαν από τις αρχές της Κριμαίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Μεταξύ των προσώπων είναι ο Μιχαήλ Φράντκοφ, διευθυντής της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB), αλλά πολλά μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και έξι επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Πλέον η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 87 προσώπων και 20 οντοτήτων σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Την απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων είχαν λάβει κατ’ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις 16 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Εικασίες μεταφοράς όπλων από τη Ρωσία στους φιλορώσους Ουκρανούς

«Η Ουκρανία είχε σκοπό να σκοτώσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας»

«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης

«Χτύπησε» το καμπανάκι για τη Ρωσία