Είστε πολύ απασχολημένος ή απλώς τεμπέλης;

Είστε πολύ απασχολημένος ή απλώς τεμπέλης;

Υπάρχει μια startup ακόμα και για σας…

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Από την TaskRabbit μέχρι την Homejoy, υπάρχει πλέον μία πληθώρα startups για όσους δεν είναι σε θέση – ή δεν έχουν τη διάθεση – να κάνουν κάτι για τους εαυτούς τους.

Στη Silicon Valley υπάρχει πλέον μία startup για το καθετί που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Βαριέστε να καθαρίσετε το σπίτι; Αναζητήστε την Exec ή τη Homejoy. Δεν προλαβαίνετε να πάτε στον μανάβη; Η ομάδα προσωπικών shoppers της Instacart θα το κάνει για σας. Η Hasty φέρνει στην πόρτα σας υγιεινά γεύματα gourmet, ενώ η Prim παίρνει τα ρούχα σας και σας τα επιστρέφει καθαρά και σιδερωμένα. Η Medicast συνδέει τους χρήστες με ιατρούς που μπορούν να κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον, ενώ δημοφιλείς εφαρμογές για «έξυπνα τηλέφωνα», όπως η Uber και η Lyft σας επιτρέπουν να βγείτε βόλτα χωρίς το φόβο ότι δεν θα βρείτε ταξί.

Δείτε το Taxibeat, την ελληνική εφαρμογή για εύρεση ταξί!

Ο αριθμός των startup στο χώρο των υπηρεσιών on-demand αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Κι όμως, το επιχειρηματικό μοντέλο παραμένει απλούστατο: φτιάξτε μία υπηρεσία που επιτελεί μία εργασία την οποία κάποιοι θα ανέθεταν σε τρίτους μετά χαράς, κάντε την εργασία γρήγορα και αξιόπιστα, και κοστολογήστε την επιπλέον για την ευκολία που παρέχετε.

Η TaskRabbit είναι μία startup που προσφέρει freelancers για βραχυπρόθεσμη απασχόληση σε εργασίες όπως, π.χ., η συναρμολόγηση επίπλων ΙΚΕΑ στο σπίτι ή η επιστροφή προβληματικών προϊόντων σε καταστήματα. Ένας μηχανικός λογισμικού προσέλαβε έναν νεαρό από το TaskRabbit για να κάτσει για ώρες στην ουρά έξω από ένα κατάστημα Apple, για να αγοράσει το iPhone 5 την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Ένας άλλος επιχειρηματίας μου εκμυστηρεύτηκε ότι επιλέγει από το TaskRabbit τον οδηγό που τον πηγαίνει από τη μία συνάντηση στην άλλη, ενώ ο ίδιος κάθεται αναπαυτικά στο πίσω κάθισμα μιλώντας στο τηλέφωνο.

Ποιο είναι το μέλλον αυτών των startups; Κάποιες υπηρεσίες που αφορούν μία ευρύτερη ανάγκη θα πάνε καλά, όπως π.χ. οι φτηνές υπηρεσίες καθαριστηρίου ή η παροχή κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας. Πολλές άλλες όμως θα συναντήσουν δυσκολίες ως προς τη γεωγραφική τους εξάπλωση• το εισόδημα για πέταμα που υπάρχει στη Silicon Valley και στη Νέα Υόρκη δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει παντού, και δεν θα βρείτε πολλούς ανθρώπους διατεθειμένους να πληρώσουν κάποιον 100 δολάρια για να περιμένει για ώρες στημένος σε μια ουρά.

Διαβάστε ακόμη: Τα 15 προϊόντα-σταθμοί της Apple