Η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα σε hedge funds και private equity με νέο φορολογικό πλαίσιο
- 18/06/2026, 09:01
- SHARE
- Η κυβέρνηση θεσπίζει νέο πλαίσιο για την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και διαχειριστών.
- Hedge funds, private equity και οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων αποκτούν μεγαλύτερη φορολογική ασφάλεια.
- Η παρουσία στελεχών ή υποστηρικτικών δομών στην Ελλάδα δεν συνεπάγεται μεταφορά φορολογικής κατοικίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, δημιουργώντας ένα θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον που θα διευκολύνει τη δραστηριοποίηση hedge funds, private equity funds, οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (AIFs) και άλλων επενδυτικών σχημάτων υψηλής εξειδίκευσης.
Η σχετική διάταξη ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αποσκοπεί στην παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου προς τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, αντιμετωπίζοντας ένα από τα βασικά εμπόδια που αποθάρρυναν μέχρι σήμερα τη δημιουργία επενδυτικών δομών στην Ελλάδα.
Βασική επιδίωξη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι να προσελκυστούν δραστηριότητες από διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Μέση Ανατολή και η Ασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτερο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών γύρω από τον κλάδο των επενδύσεων.
Τι αλλάζει στο φορολογικό καθεστώς
Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά στο καθεστώς φορολογικής κατοικίας των ξένων επενδυτικών οργανισμών. Με βάση τη νέα ρύθμιση, οι οργανισμοί επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό εξακολουθούν να φορολογούνται στη χώρα όπου έχουν την έδρα τους, ακόμη και εάν στελέχη τους μετακινηθούν στην Ελλάδα ή εάν δημιουργηθούν εδώ υποστηρικτικές δομές και γραφεία υπηρεσιών.
Η παρουσία τέτοιων δραστηριοτήτων δεν θεωρείται αυτομάτως ότι δημιουργεί μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα ούτε συνεπάγεται μεταφορά της φορολογικής κατοικίας των επενδυτικών οργανισμών ή των επενδυτών τους στην Ελλάδα.
Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη διεθνή αγορά διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο διπλής φορολόγησης και προσφέρει σαφέστερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Οι βασικές προβλέψεις
- Οι ξένοι επενδυτικοί οργανισμοί συνεχίζουν να φορολογούνται στη χώρα εγκατάστασής τους.
- Δεν δημιουργείται αυτομάτως μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
- Οι δραστηριότητες που παράγονται στην Ελλάδα φορολογούνται πλήρως με βάση την ελληνική νομοθεσία.
- Ο εταιρικός φόρος και ο ΦΠΑ αποδίδονται κανονικά.
- Οι εργαζόμενοι φορολογούνται πλήρως και καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Κίνητρα για στελέχη που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα. Η νέα ρύθμιση συνδέεται με το υφιστάμενο καθεστώς του άρθρου 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο αφορά εργαζόμενους που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Το καθεστώς προβλέπει φορολογικά κίνητρα διάρκειας έως επτά ετών, ενώ εισάγεται ειδική πρόβλεψη για τις μεταβλητές αμοιβές απόδοσης (performance fees ή bonuses) στελεχών διαχείρισης κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, όσοι υπάγονται στο καθεστώς εισερχόμενων εργαζομένων και απασχολούνται σε ελληνικές οντότητες με λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ετησίως, θα μπορούν να φορολογούνται με συντελεστή 5% αποκλειστικά για τις πρόσθετες αμοιβές απόδοσης.
Το ευρύτερο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη του κλάδου δεν περιορίζονται στις ίδιες τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.
Η εγκατάσταση επενδυτικών οργανισμών στη χώρα αναμένεται να δημιουργήσει ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως:
- Νομικές υπηρεσίες
- Ελεγκτικές και λογιστικές υπηρεσίες
- Φορολογικές συμβουλές
- Τραπεζικές υπηρεσίες
- Θεματοφυλακή
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες
- Τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές
Η νέα πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως το νέο πλαίσιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η αναμόρφωση της Golden Visa, τα φορολογικά κίνητρα μεταφοράς φορολογικής κατοικίας και οι νέοι κανόνες ελέγχου επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Τι κερδίζει και τι χάνει κάθε πλευρά στο deal των 14 σημείων (vid)
- Τραμπ για Ιράν: «Αν δεν τηρήσουν όσα συμφωνήσαμε, θα επιστρέψουν οι βόμβες»
- Χρυσή Βίζα, φορολογικά κίνητρα και lifestyle: Γιατί η Ελλάδα «κερδίζει» τους πλούσιους του κόσμου
- «Θα το κανονίσουμε»: Ανοιχτό μικρόφωνο στη G7 αποκάλυψε συνομιλία Μακρόν – Ζελένσκι για τον Τραμπ