Τσίπρας καλεί ΣΕΒ σε «νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα»

Τσίπρας καλεί ΣΕΒ σε «νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα»

Τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας ανέπτυξε στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ ο Αλ. Τσίπρας.

Να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο «για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Για μια νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», ζήτησε από τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, η οποία εξέλεξε τον Θεόδωρο Φέσσα ως τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη δεν είναι απλός αριθμός με θετικό πρόσημο, αλλά είναι ένα σύμπλεγμα πολιτικών και παρεμβάσεων για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε την πρόσκληση και την επιδίωξη του κόμματός του προς τον ΣΕΒ «να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και να αναπτύξουμε μια λειτουργική, θεσμική σχέση με τον σύνδεσμό σας», καθώς «έχουμε έναν δύσβατο δρόμο μπροστά μας και γνωρίζουμε καλά ότι εμείς δεν θα παραλάβουμε απλά καμένη γη. Θα παραλάβουμε μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά, και θα την επανενώσουμε όλοι μαζί -και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στην εκτενή αναφορά του στο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής, αποδοκίμασε και καταψήφισε την κυβέρνηση Σαμαρά και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις χωρίς συναίνεση.

«Ο λαός δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση. Ψήφισε για να απομακρυνθεί», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε πως «ο κ. Σαμαράς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και δεν την έλαβε».

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις». Η κυβέρνηση, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας», «δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε συμφωνίες που θα καθορίσουν τη ζωή των επόμενων γενεών».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής και για τον λόγο αυτόν, δεν δικαιούται να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «το ίδιο τα Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός διοικήσεων σε Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και για απλές ΔΕΚΟ, προβλέπει διαδικασίες κοινοβουλευτικές, ευρύτερων διαβουλεύσεων και συναινέσεων».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το κόμμα του η βασική αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής «δεν είναι οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, δεν είναι ο μύθος των τεμπέληδων Ελλήνων, αλλά είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, είναι η εκτεταμένη διαφθορά που οδηγεί στη σπατάλη των δημόσιων πόρων, οι υπερτιμολογήσεις της διαφθοράς στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, οι υπερτιμημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι υπερτιμημένοι εξοπλισμοί». Επίσης, έκανε λόγο για τα «επιχειρηματικά κέρδη, ενός παρασιτικού και μη παραγωγικού κεφαλαίου, που ποτέ δεν επανεπενδύθηκαν στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τις ιεράρχησε ως εξής:

«1. Αποτελεί λοιπόν, πρώτη μας προτεραιότητα η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.

2. Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει τέσσερις συγκεριμένες πολιτικές προτεραιότητες: α). Τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις, β). Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. γ). Αναδιανέμουμε εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. δ). Ρυθμίζουμε τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

3. Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα- εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

5. Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

6. Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.

7. Ανοίγουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

8. Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

9. Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός “ευρωπαϊκού New Deal” ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς: Έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων

Ο Θεόδωρος Φέσσας αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΕΒ

Ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική

Ρεκόρ ψήφων για τον Μανώλη Γλέζο