Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 στη βουλή – Πότε ψηφίζεται

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 στη βουλή – Πότε ψηφίζεται
Η Βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016. Επίκαιρη επερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την έξαρση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Βούτσης, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η νέα δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συμφωνήθηκε και αποτυπώθηκε στη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (ΣΧΔ) με τους Θεσμούς, προβλέπει στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος -0,25% του ΑΕΠ για το 2015, 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

«Οι στόχοι αυτοί για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, όντας σημαντικά χαμηλότεροι του προηγούμενου προγράμματος, μειώνουν σημαντικά το ύψος των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, απελευθερώνοντας χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και αυξάνοντας την αξιοπιστία του προγράμματος» όπως αναφέρεται.

«Την ίδια στιγμή, αύξηση της αξιοπιστίας προκύπτει από τον οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο οποίος υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, με στόχο την ομαλοποίηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας. Οι δέσμες μέτρων βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που το πρόγραμμα περιλαμβάνει, αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα».

Οι προοπτικές για το 2017
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού: «η συνεπής εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών, αναμένεται να οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η αύξηση της απασχόλησης, καθώς και η θετική επίδραση μεταφοράς του 2ου εξαμήνου του 2016 στο 2017 αναμένεται, ακόμα, να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας την καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2017 και διαμορφώνοντας την πρόβλεψη για το 2017 στο 2,7%».

Για το χρέος και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωσή του αναφέρεται σχετικά: «Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις το 2017 αναμένεται ότι θα διαδραματίσει η εξέλιξη των διαβουλεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, καθώς αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και αξιοπιστία της οικονομίας. Η επίτευξη της τελικής συμφωνίας και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αναμένεται να βοηθήσει στην επαναφορά της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, εκπέμποντας ένα «θετικό σήμα» για την προοπτική σταθερότητας, την ώθηση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

• Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

• Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

• Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

• Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

 

Διαβάστε ακόμη: Φορολογία – κόλαφο προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017