Η Κριμαία στη Ρωσία και η Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε.

Η Κριμαία στη Ρωσία και η Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε.

Αναζητείται διέξοδος για τα μέλη του ουκρανικού στρατού από την Κριμαία - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από τη Συμφερόπολη.

Δύο σημαντικές συμφωνίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας και της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας -όπως αποκαλείται πλέον, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής που αποφάσισε την ένωσή της χερσονήσου με τη Ρωσία- υπεγράφησαν σήμερα.

Στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε με κάθε επισημότητα σε μία τελετή στο Κρεμλίνο τον νόμο που ολοκληρώνει τη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες οι οποίοι επιμένουν ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επικύρωσε τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και ένα νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.

Στην Κριμαία, όπου η τοπική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη σταδιακή μετάβασή της στη ρωσική κυριαρχία, οι φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να θέτουν υπό τον έλεγχό τους τις ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, με αποτέλεσμα τα μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται ακόμη στην Κριμαία να αναζητούν τρόπους αποχώρησης από την χερσόνησο.

Δείτε τί μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης:

Λίγο νωρίτερα στο Κίεβο ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε μαζί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-Ε.Ε., κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τον «κύκλο» της κρίσης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε πως δεν θα υπέγραφε μια τέτοια συμφωνία.

«Η υπογραφή συμβολίζει τη σημασία των σχέσεων των δύο πλευρών και τη βούλησή τους να τις ενισχύσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με μήνυμά του στο Twitter. Με την υπογραφή της συμφωνίας οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

 

 

Το κείμενο, το οποίο υπεγράφη από τους 28 ευρωπαίους ηγέτες, δεσμεύει τις δύο πλευρές σε πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση. Δεν προβλέπει την μακροπρόθεσμη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τη συμφωνία σύνδεσης, η οποία επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, πριν ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπαναχωρήσει και αρνηθεί να την υπογράψει, μόνο τα κεφάλαια πολιτικού χαρακτήρα υπεγράφησαν σήμερα, δηλαδή, τρία από τα επτά .

Η υπογραφή των υπολοίπων κεφαλαίων τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία μία ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ευρεία οικονομική και δικαστική συνεργασία, μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τον σχηματισμό νέας ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και την εισαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης και με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, δύο ακόμη χώρες που επιθυμούν να βγουν από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Για να προλάβουν οποιαδήποτε διατάραξη της διαδικασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες την επίσπευση της υπογραφής , για τον Ιούνιο το αργότερον.

Αύριο αναμένεται στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που θα έχει συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον μεταβατικό πρόεδρο Aλεξάντρ Τουρτσίνοφ, με σκοπό να «εκφράσει τη γερμανική υποστήριξη στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά επίσης να πει ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε υπέρ μιας πολιτικής προς όφελος όλων των Ουκρανών από μέρους της νέας κυβέρνησης», όπως είπε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ με αφορμή την Κριμαία

Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη