Κριτική Μεντβέντεφ για την «ανάμειξη» της Δύσης στην Ουκρανία

Κριτική Μεντβέντεφ για την «ανάμειξη» της Δύσης στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε ως «ανάμειξη», τη συμμετοχή ξένων αξιωματούχων στα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Στο στόχαστρο του βρέθηκε κι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα σε ένδειξη της υποστήριξης της Γερμανίας προς τους διαδηλωτές.

Την Τετάρτη, ο Βεστερβέλε επισκέφθηκε την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου–σύμβολο της Πορτοκαλί Επανάστασης- όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι δύο αδελφοί Κλίτσκο, παγκόσμιοι πρωταθλητές της πυγμαχίας, οι οποίοι προπονούνται στην Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη: Η Ευρώπη διχάζει την Ουκρανία

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μεντβέντεφ είπε ότι δεν είναι μεμπτό αξιωματούχοι από ξένες χώρες να συναντώνται με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης «αλλά το να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις, με συγχωρείτε, αυτό περιγράφεται πολύ απλά: ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις».

«Το να συνομιλείς με την ηγεσία και την αντιπολίτευση δεν είναι μεμπτό – είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά εκείνοι πηγαίνουν στην καρδιά των πολιτικών γεγονότων, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται σε αντίθεση με τους υπάρχοντες κανονισμούς που αφορούν τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Απορώ πως θα αισθάνονταν οι Γερμανοί εταίροι μας αν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πήγαινε σε μία συγκέντρωση αντίθετη προς τους γερμανικούς κανονισμούς. Δεν νομίζω ότι θα το έβλεπαν ως μία φιλική ή σωστή κίνηση», τόνισε.

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη θέση της χώρας ως δορυφόρου της Ρωσίας προκάλεσε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ανάλογο με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 που έφερε στην εξουσία τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters