Λίστα αναμονής έξι εβδομάδων για ένα ζευγάρι παπούτσια

Λίστα αναμονής έξι εβδομάδων για ένα ζευγάρι παπούτσια

Ο Έλληνας George Vlagos είναι ο δημιουργός της Oak Street Bootmakers που ξετρέλανε τους Αμερικάνους.

Μυημένος από πολύ μικρός στην τέχνη της υποδηματοποιίας διατήρησε αναλλοίωτα τα μυστικά μιας τέχνης που αποτελεί για τον ίδιο κληρονομιά. Γιος Έλληνα τσαγκάρη που μετανάστευσε στην Αμερική, ο George Vlagos, από νεαρή ηλικία περνούσε ώρες στο μαγαζί του πατέρα του παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο εκείνος επιδιόρθωνε κάθε λογής πρόβλημα που εμφανιζόταν στα υποδήματα.

Ήξερε πως κάθε Σάββατο έπρεπε να βρίσκεται στο μαγαζί τους στο Σικάγο για να γυαλίζουν παπούτσια. Στόχος του πατέρα του ήταν να δει ο γιος του από κοντά τις δυσκολίες που απαιτούσε  η χειρωνακτική δουλειά προκειμένου να σπουδάσει και να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του.

Πράγματι ο Γιώργος σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, έκανε και το μεταπτυχιακό του, ωστόσο η αγορά εργασίας δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμενε. Η σκέψη του να κάνει κάτι δικό του ήταν κάτι που δεν άργησε να υλοποιηθεί στην πορεία.

Καθώς δεν έβρισκε ανδρικά παπούτσια που να ικανοποιούν τις δικές του ανάγκες παίρνει την απόφαση να τα δημιουργήσει ο ίδιος μιας και γνώριζε την τέχνη.

 

Όπως έχει τονίσει σε συνεντεύξεις του ήθελε ένα παπούτσι κατασκευασμένο στην Αμερική, δερμάτινο και σε λογική τιμή. Το βασικό πρόβλημά του ήταν πως η μαζική παραγωγή είχε οδηγήσει στο να χαθούν οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν πριν από 20 και 30 χρόνια, οι οποίες καθιστούσαν ένα παπούτσι πιο άνετο και ταυτοχρόνως ποιοτικό. Τα παπούτσια ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό, υλικό που δεν μπορούσε να προβεί σε μετατροπές και επισκευές.

Το επόμενο βήμα ήταν να σχεδιάσει ο ίδιος το είδος του παπουτσιού που αναζητούσε. Βρήκε έναν κατασκευαστή παπουτσιών ο οποίος θα έραβε στο χέρι τις δημιουργίες του, προμηθεύτηκε δέρμα από το Σικάγο, όπου εδρεύει η εταιρεία Horween Leather Company, ένα από τα παλαιότερα βυρσοδεψία των ΗΠΑ.

 

Το καταναλωτικό κοινό τα υποδέχτηκε με θέρμη και σήμερα η ζήτηση ξεπερνά την παραγωγή.  Στις 31 Αυγούστου λάνσαρε για πρώτη φορά την μάρκα Oak Street Bootmakers και χωρίς στρατηγικές και μάρκετινγκ πουλούσε μέσα σε 24ωρα όσα παπούτσια κατασκεύαζε. Σήμερα υπάρχει μάλιστα λίστα αναμονής έξι εβδομάδων για ένα ζευγάρι.

Σημειώνεται πως τα παπούτσια και οι μπότες της εταιρείας που κάνει θραύση στην Αμερική είναι όλα χειροποίητα και κατασκευάζονται από επαγγελματίες που έχουν περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στο χώρο.

Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα της εταιρείας μπορεί κανείς να βρει και αξεσουάρ, όπως ειδικές κρέμες και βούρτσες κατάλληλες για την περιποίηση και συντήρηση των υποδημάτων καθώς και ζώνες που μπορούν να συνδυαστούν με συγκεκριμένα ζευγάρια παπουτσιών. Το κόστος ξεκινά από τα 262 δολάρια και μπορεί να φτάσει έως και τα 426 δολάρια το ζευγάρι.

Διαβάστε ακόμη:

Σαγιονάρες με… ψυχή

Η μόδα της «πράσινης ετικέτας»

Όταν η μόδα «συναντά» τον άνθρωπο