Η Mazda θέλει να φέρει επανάσταση στην τεχνολογία κινητήρων

Η Mazda θέλει να φέρει επανάσταση στην τεχνολογία κινητήρων
epa06287807 Mazda Motor's concept VISION COUPE is displayed at the 45th Tokyo Motor Show 2017 in Tokyo, Japan, 25 October 2017. The Tokyo Motor Show will be open to the general public from 28 October to 05 November 2017. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Το νέο «στοίχημα» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να πετύχει 30% καλύτερη απόδοση του κινητήρα.

Η μάχη μεταξύ των παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών για την ανάπτυξη ακόμα πιο αποδοτικών οχημάτων συνεχίζει να μαίνεται, με μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης να λαμβάνει χώρα πρόσφατα. Και μάλιστα, από έναν από τους μικρότερους παίκτες του κλάδου στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική Mazda Motor Corp προσπέρασε τους αντιπάλους της παγκοσμίως και ανέπτυξε έναν κινητήρα που χρησιμοποιεί τεχνολογία έναρξης καύσης για να προκαλέσει ανάφλεξη στη βενζίνη. Αυτή είναι μια διαδικασία που εξοικονομεί καύσιμο και θεωρείται «το άγιο δισκοπότηρο» για αποδοτικές μηχανές βενζίνης.

Η τεχνολογία της Mazda είναι μια εκδοχή της τεχνολογίας ανάφλεξης ομογενούς μίγματος με συμπίεση (HCCI), που «παντρεύει» τις ιδιότητες καθαρής καύσης των βενζινοκινητήρων με την οικονομία καυσίμου των ντιζελοκινητήρων.

Καθώς οι νόμοι για τις εκπομπές καυσαερίων παγκοσμίως γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί, η τεχνολογία της Mazda μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο ζωής των κινητήρων εσωτερικής καύσης και να οδηγήσει σε βελτίωση των «πράσινων» κινητήρων καθώς αυτοί θα χρησιμοποιούνται με στόχο την παραγωγή πιο αποδοτικών υβριδικών οχημάτων.

Η Mazda θα επιδείξει την τεχνολογία Skyactiv-X στην έκθεση αυτοκινήτου Tokyo Motor Show. Όταν παρουσιάσει τον κινητήρα το 2019, η γνωστή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων λέει ότι αυτός θα προσφέρει έως και 30% υψηλότερη απόδοση καυσίμου σε σχέση με τον κινητήρα Skyactiv-G, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους πιο αποτελεσματικότερους βενζινοκινητήρες στην αγορά.

Με ετήσιες πωλήσεις 1,6 εκατομμυρίων οχημάτων, η Mazda έχει ένα μικρό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ενώ ο προϋπολογισμός έρευνας & ανάπτυξής της είναι περίπου το ένα δέκατο του αντίστοιχου προϋπολογισμού του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor Corp. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες με μεγάλα budgets επενδύουν στην ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογιών, όπως τα βενζινοκίνητα υβριδικά, τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, και τα οχήματα κυψελών καυσίμου. Στόχος είναι η εύρεση εναλλακτικών προς τα βενζινοκίνητα και τα ντίζελ οχήματα, που να είναι αποδοτικά ως προς το καύσιμο.

Το κόστος του νέου κινητήρα κινείται «κάπου μεταξύ βενζινοκίνητου και πετρελαιοκίνητου» λέει ο Mitsuo Hitomi, γενικός διευθυντής της Mazda ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη κινητήρων. Και προσθέτει: «Στοιχηματίζουμε πάνω σ’ αυτή την τεχνολογία. Είμαστε αποφασισμένοι να την αναπτύξουμε, ό,τι και να γίνει».

Ο καθηγητής William Green του MIT, ο οποίος έχει εργαστεί με ομάδες ανάπτυξης HCCI σε αμερικανικές εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, είπε ότι τα κέρδη ως προς την αποτελεσματικότητα του Skyactiv-X μπορεί να είναι περιορισμένα σε σχέση με τα υβριδικά και τα δυνητικά μακροπρόθεσμα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία ίσως μπορέσει να κερδίσει καταναλωτές που αναζητούν μια οικονομική εκδοχή που εξοικονομεί χρήμα και καύσιμο, ενώ δεν απαιτείται χρόνος ή υποδομές επαναφόρτισης, προσέθεσε ο ίδιος. «Έχει το πλεονέκτημα να είναι απλό, πρακτικό, και όχι ακριβό. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα».