Με ισχυρές επιδόσεις θα κλείσει το 2016 ο βρετανικός δείκτης FTSE

Με ισχυρές επιδόσεις θα κλείσει το 2016 ο βρετανικός δείκτης FTSE

Ο FTSE 100 έχει ενισχυθεί σχεδόν 14% τη φετινή χρονιά, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στους βασικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 αναμένεται να κλείσει το 2016 με ισχυρές επιδόσεις αφού ανήλθε χθες σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αν και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 προβλέπεται να ολοκληρώσει τη χρονιά με απώλειες.

Ο FTSE 100 έχει ενισχυθεί σχεδόν 14% φέτος, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στους βασικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες παρά το σοκ από την ψήφο του Ιουνίου υπέρ του Brexit. Η άνοδός του οφείλεται κυρίως στον κλαδικό δείκτη των εταιριών εξόρυξης, που κατέγραψε άλμα 100% το 2016 χάρη στις υψηλότερες τιμές των μετάλλων και τις προσδοκίες για αύξηση των δαπανών για υποδομές στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης STOXX Europe 600, ωστόσο, καταγράφει φέτος απώλειες 1,6% αντανακλώντας το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη και τις ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες περίπου 10% – ένας από τους δείκτες με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη – ύστερα από τη βουτιά 38% των ιταλικών τραπεζών φέτος.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο STOXX 600, ο FTSE 100, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC σημείωναν πτώση περίπου 0,2%.