Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης
epa06821368 German Chancellor Angela Merkel (R) and French President Emmanuel Macron attend a press conference during the German-French Minister Meeting in front of the German government's guest house Meseberg Palace in Meseberg, near Berlin, Germany, 19 June 2018. German and French ministers meet for an one day meeting to discuss bilateral topics, including Foreign, Defence and Security politics. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης κατέληξαν στις βασικές αρχές για την μεταρρυθμιστική πορεία του ευρώ.

 

Στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την τόνωση των επενδύσεων και την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, συμφώνησαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη πολύωρη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, οι δύο ηγέτες «ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο», ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 με 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το δυσκολότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, έχοντας παράλληλα ως στόχο την ενίσχυση της σύγκλισης εντός της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης.

Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι «πραγματικός» και θα έχει ετήσια έσοδα και δαπάνες, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2021.

Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως το τέλος του έτους και ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

O Μακρόν τόνισε πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να βοηθήσει τα κράτη μέλη σε δύσκολες περιόδους σύμφωνα με κανονισμούς που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Όσον αφορά το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αφότου μειωθούν τα ρίσκα στις τράπεζες.  Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM, ενώ τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.