Μήπως η Apple τα «βρήκε σκούρα» στην Ινδία;

Μήπως η Apple τα «βρήκε σκούρα» στην Ινδία;
A 3D printed Apple logo is seen in front of a displayed European Union flag in this illustration taken September 2, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ποια η λίστα προαπαιτήσεων που υπέβαλλε η εταιρεία στη χώρα.

Η Apple έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Ινδίας να επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές και στους προμηθευτές της εταιρείας, αν η Ινδία θέλει πραγματικά να καταστεί κατασκευαστικός κόμβος για τα iPhone και τα συστατικά τους μέρη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα απαιτήσει μια νέα πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη, με δίκαιο τρόπο, και άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας βρίσκεται σε συζητήσεις με Ινδούς αξιωματούχους από πέρυσι τον Μάιο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ και ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν στη δημιουργία μιας βάσης παραγωγής στη χώρα, η οποία δεν θα αφορά απλώς τη συναρμολόγηση των συσκευών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι δύο πλευρές συζητούν πάνω σε μια λίστα «προϋποθέσεων» που η Apple υπέβαλλε τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων και των απαλλαγών των πρώτων υλών από δασμούς – μέτρο που αφορά την κατασκευή των συστατικών μερών και τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό – για 15 χρόνια, ώστε η Apple να κατασκευάζει εξ ολοκλήρου iPhone στην Ινδία.

«Θέλουν να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση και για τους κατασκευαστές των συστατικών μερών· θέλουν φοροαπαλλαγές, θέλουν τα πάντα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια νέα, συγκεκριμένη πολιτική» ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Η Apple αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Το αίτημα αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τα σχέδια της Apple να εισχωρήσει στην αγορά της Ινδίας, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για smartphone πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Στην ινδική αγορά το μερίδιο της Apple είναι μόλις 2%.

Η εταιρεία έχει στραφεί στην Ινδία αφότου οι πωλήσεις στην Κίνα – οι οποίες κάποτε έδιναν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας – μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση, στα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίμηνο που έληξε την 1η Απριλίου.

Το σχέδιο πάνω στο οποίο συζητούν η εταιρεία και η ινδική κυβέρνηση προβλέπει την κατασκευή του συνόλου της γκάμας των iPhone, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές. Μια τέτοια επένδυση θα είναι μια μεγάλη νίκη για την εκστρατεία τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, της οποίας ηγείται ο Μόντι.