Προσωρινό «μπλόκο» στο Πολυνομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προσωρινό «μπλόκο» στο Πολυνομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Σαν τους κλέφτες επιχειρείτε ένα ακόμα έγκλημα» - Βενιζέλος: «Παίζετε με τους θεσμούς. Απαράδεκτη η πρόταση».

Στον αέρα βρίσκεται η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο, μετά την πρόταση δυσπιστίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Έχουμε υποχρέωση να μην σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έργο σας και να αναλάβετε μάλιστα και θέσεις πενταετούς διάρκειας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, παρατήρησε πως «η απελπισία μπρος στην κατάρρευση που υφίσταται το κόμμα του, εξαιτίας ακριβώς των επιτυχιών της κυβέρνησης, τον οδηγεί στο απονενοημένο διάβημα να καθυστερήσει με όποιον τρόπο μπορεί την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την εκταμίευση των χρημάτων που χρειάζεται η χώρα μας».

Στην ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «σαν τους κλέφτες, στα κρυφά, με διαδικασίες κατεπείγοντος και εξαπατώντας την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», να προχωρήσει σε ένα ακόμη «έγκλημα»: Στην εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών και των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων. «Ολοκληρώνετε το εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και χρέωσε με 50 δισ. το λαό για να κρατήσει τις τράπεζες στη ζωή, το οποίο όμως προέβλεπε ότι οι τράπεζες θα ανακτούνταν, στις ίδιες τιμές των μετοχών που κατέβαλε το κράτος καταθέτοντας τα χρήματα αυτά» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Οι συστημικές τράπεζες ωστόσο, εκχωρούνται ουσιαστικά στην εγχώρια ολιγαρχία και σε ξένα κερδοσκοπικά funds, “τα οποία πλέον θα ελέγχουν και τις κατοικίες των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό και σχεδόν οι πάντες έχουν υποθηκευμένα ακίνητα».

«Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τις τράπεζες στα χέρια εκείνων που θέλουν να τις ελέγχουν με χρήματα του λαού, αλλά ούτε και τους υπευθύνους. Και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, είμαστε αποφασισμένοι οι υπεύθυνοι να κάτσουν στο σκαμνί, για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους» δήλωσε ο κος Τσίπρας.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Κλέβετε από τον φορολογούμενο χιλιάδες δισ. ευρώ»
«Τη στιγμή που λέτε πως θα μοιράσετε το πλεόνασμα των 450 εκ. ευρώ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή κλέβετε απ’ τον Έλληνα φορολογούμενο δεκάδες δισ, που θα εξαναγκαστούμε να πληρώσουμε όλοι, με κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Δεκάδες δισ. που θα απομειωθούν και θα καταπιούν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που θα ελέγχουν τις τράπεζες» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Επιχειρείτε να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στην εγχώρια και ξένη διαπλοκή, με αντάλλαγμα τη στήριξη των δανειστών, μπας και χάσετε τις εκλογές του Μάη»

Για το γάλα
Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το γάλα, ο κος Τσίπρας τόνισε πως από το διατιθέμενο γάλα, «μόνον το 25% ανήκει στην ελληνική παραγωγή και το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο. Και θέλετε να οδηγήσετε σε εκμηδενισμό το 25%, ώστε τα κτηνοτροφικά προϊόντα να είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενα απ’ τις μεγάλες πολυεθνικές, ή να βάλετε τους μεσάζοντες, τους ντόπιους ολιγάρχες να κερδίσουν απ’ τη διαδικασία».

Αντίστοιχες αναφορές επεφύλαξε ο κος Τσίπρας και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το πολυνομοσχέδιο – τους μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας «που ξεκληρίζονται κατ΄απαίτηση των ιδιοκτητών μεγάλων μονάδων», τους φαρμακοποιούς, τους βιβλιοπώλες, τους αρτοποιούς και τους οδηγούς ταξί.

Διαβάστε ακόμη: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυνομοσχέδιο

«Απαράδεκτη η πρόταση, παίζετε με τους θεσμούς»
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να την απορρίψει. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε την θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία, με βάση το Σύνταγμα πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την υποβολή προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας. «Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση δυσπιστίας επειδή φοβάται και αυτό διότι η αποψινή προγραμματισμένη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης, διότι «αφορά την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι μια θεσμική ευκαιρία για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει τη σύγκρουση αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι υποχρεωμένη να στείλει μήνυμα σταθερότητας. Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του καταστρατηγεί το Σύνταγμα και είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα σεβασμού των θεσμών».

«Μπορείτε να διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, μπορείτε να αντιδράτε, μπορείτε να είστε και υβριστικοί αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε τη λειτουργία της Βουλής και να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Το γενικό και αφηρημένο κοινωνικό μέρισμα

«Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κύριος Τσίπρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση ψάχνει αίολα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί.