Να γιατί τελικά η Apple θα «σκοτώσει» την υπηρεσία Beats Music

Να γιατί τελικά η Apple θα «σκοτώσει» την υπηρεσία Beats Music

Δεν έχει κανένα νόημα για την Apple να διατηρεί το iTunes Radio και την Beats Music ταυτόχρονα.

Στα τέλη Σεπτέμβρη η Apple εξέδωσε μια σπάνια δημόσια διάψευση της είδησης ότι η εταιρεία πρόκειται να κλείσει την υπηρεσία streaming Beats Music, την οποία εξαγόρασε μαζί με την υπόλοιπη Beats σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος. Η Apple δεν ανέφερε πολλά περισσότερα, αφήνοντας τον κόσμο της τεχνολογίας απλώς να μαντεύει το μέλλον της Beats Music. Κι όσο κι αν διαψεύδει η Apple, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει ακριβώς αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η Apple αγόρασε την Beats τον περασμένο Μάιο, και τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια καθιστούν τη συγκεκριμένη εξαγορά τη μεγαλύτερη στην ιστορία της. Αρχικά, η συμφωνία φάνηκε ότι αφορούσε το γνωστότερο προϊόν της Beats: τα μεγάλα ακουστικά που έχουν αναδειχθεί σε σύμβολο στάτους. Αλλά στην πραγματικότητα η συμφωνία αφορούσε κυρίως το λογισμικό: η μουσική πλατφόρμα των iTunes έχει οικοδομηθεί γύρω από ένα μοντέλο «κατεβάσματος» μουσικής, ενώ το κοινό πλέον στρέφεται ταχύτατα γύρω από υπηρεσίες streaming, όπως το Spotify και το Pandora. Tα iTunes έχουν μια δική τους υπηρεσία streaming στο iTunes Radio, αλλά αυτή δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα ήθελε η Apple.

Η Apple χρειαζόταν ένα τρόπο ταχείας ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα, και άρα αναζήτησε κάτι εκτός εταιρείας, εντοπίζοντας την Beats. Πέρα από τα ακουστικά, η Beats διαθέτει την Beats Music, μια υπηρεσία streaming με 250.000 συνδρομητές. Ο αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός (σε σχέση π.χ. με τους 10 εκατομμύρια συνδρομητές του Spotify) αλλά ήταν αρκετός για να πείσει την Apple ότι κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι εργάζονται στην Beats και καλό θα ήταν να έρθουν σ’ εκείνη.

Έτσι, το να βάλει ένα τέλος η Apple στην Beats Music ως αυτόνομη υπηρεσία streaming έχει νόημα. Ο λόγος που αγόρασε την Beats ήταν για το ταλέντο των εργαζομένων, τις επαφές και το λογισμικό, και όχι επειδή θέλει να διαθέτει δύο ξεχωριστές μουσικές υπηρεσίες. Κι όσο κι αν ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple ισχυρίζεται ότι λατρεύει την Beats Music, το πιθανότερο είναι ότι η Apple κάποια στιγμή στο μέλλον θα κάνει ό,τι κάνουν κι άλλες εταιρείες τεχνολογίας τόσο συχνά: θα ενσωματώσει την υπηρεσία στην ήδη υπάρχουσα δική της υπηρεσία. Με μόλις 250.000 χρήστες, μάλλον δεν υπάρχει λόγος διατήρησης της Beats Music.

Παραδόξως, η ίδια η Beats Music προέκυψε αφότου η Beats εξαγόρασε την υπηρεσία streaming MOG το 2012. Η MOG έκλεισε ώστε η Beats να εστιάσει στην Beats Music, και πλέον η Beats Music αντιμετωπίζει το ίδιο ενδεχόμενο. Η MOG έμεινε στον «θάλαμο υποστήριξης» για κάποιο διάστημα, προτού κλείσει, και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Beats Music.

Αλλά να είστε σίγουροι ότι τα ακουστικά Beats θα παραμείνουν – φεύγουν με απίθανους ρυθμούς από τα ράφια των καταστημάτων, και θα ήταν μεγάλο λάθος για την Apple να ανακατευτεί με την υπηρεσία τους.

Διαβάστε ακόμη: O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»