Νέα σενάρια για παράταση του Μνημονίου φέρνουν οι καθυστερήσεις

Νέα σενάρια για παράταση του Μνημονίου φέρνουν οι καθυστερήσεις
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium May 22, 2017. REUTERS/Francois Lenoir

Το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης, τα υψηλής δυσκολίας προαπαιτούμενα και η έξοδος από το πρόγραμμα.

Σε λύση-πακέτο στο Eurogroup του Ιουλίου προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και όχι σε αυτό του Ιουνίου, όπως υπολογιζόταν μέχρι πρόσφατα, καθώς έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερες καθυστερήσεις σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Κάποια από τα προαπαιτούμενα θεωρούνται υψηλής δυσκολίας και οι θεσμοί ασκούν ήδη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιεί εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Περιπτώσεις όπως το κτηματολόγιο και η χορήγηση άδειας για Καζίνο στο Ελληνικό είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Επίσης ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών αξιών έχει πολλές δυσκολίες και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαπραγμάτευσης που θα γίνει με το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 και των επόμενων ετών και άρα για το τι θα γίνει με το αφορολόγητο και τα υπόλοιπα μέτρα και αντίμετρα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνουν πάντως ότι η εκδοχή αυτή μίας παράτασης για τον Ιούνιο είναι το εναλλακτικό σενάριο. Ως βασικό σενάριο παραμένει αυτό της συμφωνίας την 21η Ιουνίου.

Τυπικά το νέο πρόγραμμα λήγει 20 Αυγούστου το ίδιο και η «διαθεσιμότητα» των 86 δισ. ευρώ του δανείου. Επίσημα οι θεσμοί επιδιώκουν μία συμφωνία στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ώστε να να εγκριθεί από τα κοινοβούλια κρατών – μελών και από τους θεσμούς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δόσεις για τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου, θα εγκριθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος και η πιθανή «διανομή» μέρους από το «μαξιλάρι» των 27 δισ. ευρώ του δανείου του ESM.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η απόφαση του ESM για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ