Η νεανική επιχειρηματικότητα «ανοίγει» τα φτερά της

Η νεανική επιχειρηματικότητα «ανοίγει» τα φτερά της

«Από την κρίση στην επιτυχία», αναφέρει το CNN σε ρεπορτάζ του που προβάλλει νέους Έλληνες επιχειρηματίες.

Σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες, που εκμεταλλεύτηκαν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η Ελλάδα και πέτυχαν να δημιουργήσουν «δυναμικές και κερδοφόρες» επιχειρήσεις, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αδέρφια Δούζη (Θωμάς και Γιώργος), που αξιοποίησαν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι και το μέλι, για να κατακτήσουν την εσωτερική, αλλά και αγορές του εξωτερικού.
Στην οικογένεια Δούζη, σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπάρχει μακρά ιστορία. Ο παππούς τους είχε μπακάλικο στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας τους εργαζόταν σε εταιρεία διανομής τροφίμων. Έτσι, οι αδερφοί Δούζη μεγάλωσαν μέσα στις ελληνικές νοστιμιές. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβαν, ότι αυτή η εικόνα δεν έφτανε το εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όταν πρωτοξεκίνησαν την επιχείρησή τους, το 2007, διαπίστωσαν ότι τα ελληνικά προϊόντα είχαν πρόβλημα εικόνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές των αγορών, οι καταναλωτές προτιμούσαν το ιταλικό και το ισπανικό λάδι, μολονότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι κατά 80% «εξαιρετικά παρθένο», σε αντίθεση με το ιταλικό που είναι κατά 45%.

«Η εταιρεία τους, η Ergon, διαθέτει σήμερα μια μεγάλη γκάμα προϊόντων» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Αναφορά γίνεται και στις δραστηριότητες άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό, όπως επισημαίνεται, συνεχίζοντας όμως να βοηθούν την πατρίδα τους.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η περίπτωση του Μάρκου Κιοσέογλου, που δημιούργησε την εταιρεία Reload Greece, η οποία με έδρα το Λονδίνο βοηθάει στην προώθηση των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό. Την εταιρεία αυτή στηρίζουν τα αδέρφια Δούζη, «καθώς το όλο σχέδιο βασίζεται στη σύνδεση της Ελλάδα με τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο».

Ένα άλλο παράδειγμα της «ελληνικής αναγέννησης» είναι ο Μάνος Σηφάκης, που δημιούργησε μια εταιρεία προώθησης προϊόντων, την Customedialabs, το 2000 στην Ελλάδα, ενώ σήμερα διαθέτει πελάτες από όλο τον κόσμο, όπως την Johnson & Johnson, την ING και την Exxon Mobile, ενώ η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Η ελληνική εταιρεία που μετράει μισό αιώνα θάλασσα

Η εταιρεία που έκανε το μεγάλο Agrovim(α) στο εξωτερικό

Όταν οι Σέρρες έφτιαξαν το δικό τους φιστικοβούτυρο