Νέος κώδικας για τα δάνεια: Πότε κινδυνεύει η μοναδική κατοικία

Νέος κώδικας για τα δάνεια: Πότε κινδυνεύει η μοναδική κατοικία

Δημοσιεύτηκαν οι νέες τροποποιήσεις στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια. 

Καθυστέρηση 30 ημερών στην εξυπηρέτηση ενός δανείου θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει η διαδικασία για να αποδειχθεί αν ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος, όπως ορίζει ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο ΦΕΚ.

Μετά την παρέλευση 30 ημερών καθυστέρησης, αντί 45 ημερών που προέβλεπε το προηγούμενο σύστημα, θα αποστέλλεται η πρώτη επιστολή προς τους ασυνεπείς δανειολήπτες. Εάν δεν ανταποκριθούν εντός 15 ημερών, τότε εντός άλλων 15 ημερών αποστέλλεται νέα προειδοποιητική επιστολή με ποινή πιθανό αποχαρακτηρισμό τους ως συνεργάσιμων και συνέπεια τον πλειστηριασμό της μοναδικής τους κατοικίας.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της υποπαρ. (α) (ββ) του σταδίου 1 μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συ− μπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο 2 της Δ.Ε.Κ. υπο− βάλλοντας στο ίδρυμα: (αα) εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, την «Τυποποι− ημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης», συμπληρωμένη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην από 5.12.2014 διευκρινιστική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, (ββ) εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας της Ελλάδος (απόφαση ΠΕΕ 42/30.5.2014) και την παρ. 3, περίπτωση β, του παρόντος Κεφαλαίου.

Το ΦΕΚ με την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας

fek_TtE-kodikas