Νιώθετε ευάλωτος στη δουλειά; Πώς θα το ξεπεράσετε

Νιώθετε ευάλωτος στη δουλειά; Πώς θα το ξεπεράσετε

Η πρόκληση που κάθε επαγγελματικό στέλεχος πρέπει να υπερβαίνει στη δουλειά.

της Τάρα Ρας

Υπάρχει κάτι για το οποίο οι άνθρωποι δεν μιλούν τόσο πολύ, ειδικά στη δουλειά: τη δύναμη της ευπάθειας. Συχνά, η λέξη «ευάλωτος» έχει αρνητική χροιά. Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται την αδυναμία. Αλλά νομίζω ότι χάνουν την ευρύτερη εικόνα. Η Μάγια Αγγέλου το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο: «Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν την αδυναμία κάπως έτσι…» και λύγισε γρήγορα τα γόνατα σαν να πέφτει στο πάτωμα. Συνέχισε λέγοντας «…αλλά πιστεύω ότι η ευπάθεια είναι αυτό…» και σηκώθηκε όρθια και με αυτοπεποίθηση, με το κεφάλι ψηλά και τα χέρια της απλωμένα, ανοικτή στον κόσμο.

Την πρώτη φορά που άκουσα την ερμηνεία της Μάγια ήμουν σε ένα εργαστήρι για ανώτερα στελέχη της Heineken ΗΠΑ. Η δοκιμασία που περνούσαμε για να καθορίσουμε τους προσωπικούς μας στόχους απαιτούσε ευπάθεια. Μοιραστήκαμε διδάγματα που αντλήθηκαν από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας, αλλά μοιραστήκαμε επίσης διδάγματα από άσχημες στιγμές της ζωής μας. Μίλησα για την βαθιά κατάθλιψη που είχα όταν το πρώτο μου παιδί ήταν πολύ άρρωστο. Άλλοι μοιράστηκαν ιστορίες απώλειας αγαπημένων προσώπων, απόλυσης από την εργασία τους, ή της λήψης κάποιας απόφασης για την οποία εξακολουθούσαν να μετανιώνουν.

Μερικές φορές δεν υπήρχε κανένας στο δωμάτιο που να μην είχε δακρύσει, αλλά το εργαστήρι τελείωσε με 85 άτομα που αισθάνονταν έμπνευση και κίνητρο με έναν τρόπο που δεν έχω ξαναζήσει στη ζωή μου, πόσο μάλλον στην εργασία. Και τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γίνουμε ευάλωτοι.

Η ευπάθεια δεν είναι σημαντική μόνο στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Είναι σημαντική και στην καθημερινότητά μας. Το να μάθει κάποιος να είναι ευάλωτος είναι σίγουρα μια πρόκληση, αλλά έχω μάθει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό δίδαγμα. Επιτρέπει την οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων και εμπιστοσύνης. Ενθαρρύνει την αφόπλιση του «εγώ», έτσι ώστε να μπορεί να είναι κανείς πιο ανοιχτόμυαλος και συνεργατικός. Και πολλές φορές, σε πολύ δύσκολες συζητήσεις, η ευπάθεια επιτρέπει να δούμε κάτω από την επιφάνεια και να ανακαλύψουμε το πραγματικό πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε.

Τα επαγγελματικά στελέχη μπορεί να έχουν έξυπνες, στρατηγικές, διορατικές συνομιλίες για την επιχείρησή τους, όλη την ημέρα, αλλά πιστεύω ότι μέχρι να καθίσουν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να γίνουν ευάλωτοι μεταξύ τους – που είναι πρόθυμοι να πουν τι σκέφτονται και πώς αισθάνονται – ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες επιτυχίας τους.