Ντράγκι: Αλλάζει το Μνημόνιο η λίστα Βαρουφάκη

Ντράγκι: Αλλάζει το Μνημόνιο η λίστα Βαρουφάκη

«Η ελληνική λίστα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων – Βάση για συζήτηση».

Την ικανοποίηση του για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς ανέφερε ότι αποτελούν σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης . Οι δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαφέρουν από αυτές του τρέχοντος προγράμματος σε αρκετά σημεία, επεσήμανε.

«Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι η ελληνική λίστα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια είναι αρκετά περιεκτική ώστε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρει στην επιστολή του.

«Ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο δεν ήταν δυνατόν για τις ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ στενού χρονικού διαστήματος αυτό είναι κατανοητό», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Υποθέτω ότι είναι σαφές πως η βάση ολοκλήρωσης της τρέχουσας αναθεώρησης και πιθανών μελλοντικών συμφωνιών θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις στο τρέχον MoU και στο Memorandum of Economic and Financial Policies (ΜΕFP). Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα σε μια σειρά τομέων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ποια μέτρα που δεν είναι αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Και καταλήγει: «Επίσης, θα καλούσα τις ελληνικές αρχές ξανά να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα».