Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να επιτευχθεί ο πληθωρισμός

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να επιτευχθεί ο πληθωρισμός

Δεν προχώρησε σε μεταβολές στα επιτόκια η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο.

Όπως τόνισε η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά από τις αδύναμες εξαγωγές και στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση.

Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4% το Μάρτιο. Το 2017 η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,7%, όσο και το 2018.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να κινηθεί υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πρώτα τα prior actions μετά το waiver

Έγινε μια παρουσίαση, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver (εξαίρεση), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Μόλις τα prior actions εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ.

Aμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%).

Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα επιτόκια ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να απαντήσει για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με ενδεχόμενη επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, στις 8 Ιουνίου το Ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να διενεργεί αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα (corporate sector purchase programme – CSPP). Επιπλέον, στις 22 Ιουνίου θα διενεργήσει την πρώτη πράξη της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Περισσότερες πληροφορίες για τις πτυχές που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος CSPP θα ανακοινωθούν στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ μετά τη συνέντευξη Τύπου.