Ο «γαλάζιος χρυσός» ενώνει Ρωσία-Κίνα

Ο «γαλάζιος χρυσός» ενώνει Ρωσία-Κίνα

Στην Σαγκάη μετέβη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε σήμερα στη Σανγκάη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μετέβη στην Κίνα επιδιώκοντας την υποστήριξή της, την ώρα που το Κρεμλίνο είναι σε πλήρη αντιπαράθεση με τις χώρες της Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία.

Στη διήμερη αυτή επίσκεψή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, ο Πούτιν και ο Σι θα μετάσχουν σε φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια και θα παρακολουθήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες τις οποίες ενώνουν στρατηγικά συμφέροντα, συχνά κοινά, απέναντι στις χώρες της Δύσης, θα επιδιώξουν επίσης να συνάψουν συμφωνία για το φυσικό αέριο η οποία αναμένεται να ανοίξει την τεράστια κινεζική αγορά στη Ρωσία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού κράτους στην Κίνα, από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε τα ηνία της χώρας τέλη 2012/αρχές 2013 ως πρόεδρος και αρχηγός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Σι αφιέρωσε στη Ρωσία την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι και μετέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι τον Μάρτιο.

Η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο έθεσε την Κίνα σε άβολη θέση, μεταξύ της υποστήριξης στη Μόσχα, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και της αρχής της «μη-ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Ο Πούτιν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καθώς αμφότεροι είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια στην Ασία.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχεται ότι υπάρχει η «θεωρητική πιθανότητα» του επαναπροσανατολισμού προς την Κίνα των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που δεν θα εξάγεται πλέον προς την Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

«Διαθέτουμε αρκετά αποθέματα, αρκετό φυσικό αέριο για να εξαγάγουμε προς ανατολάς και προς δυσμάς. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, απολύτως θεωρητικά, το φυσικό αέριο που δεν θα εξάγεται στην Ευρώπη, θα μπορεί να αποστέλλεται στην Κίνα», δηλώνει ο Ρώσος πρωθυπουργός στη συνέντευξη η δημοσίευση της οποίας συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σανγκάη.

«Προς το παρόν, το τονίζω, δεν πρόκειται παρά για μία πιθανότητα απολύτως θεωρητική», προσθέτει.

Ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό για τη εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, μεσούσης της κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία και την Ευρώπη, βασικό προορισμό των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Από τη Σανγκάη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν έφθασαν ακόμη σε συμφωνία επί των τιμών στις διαπραγματεύσεις επί του συμβολαίου για την προμήθεια φυσικού αερίου και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Η επίσκεψη δεν έχει τελειώσει ακόμη…Οι συνομιλίες συνεχίζονται…έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει ως προς την τιμή», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Ρωσίας στην επίσκεψή του στην Κίνα.

Η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις δυτικές κυρώσεις προωθώντας συμφωνίες με χώρες της Ασίας στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέδωσε τα «σκήπτρα» της Κριμαίας

Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία