Ο «πόλεμος της ζάχαρης» στην Αγγλία και ο ρόλος του Τζέιμι Όλιβερ

Ο «πόλεμος της ζάχαρης» στην Αγγλία και ο ρόλος του Τζέιμι Όλιβερ

Φόρο ζάχαρης σε αναψυκτικά ανακοίνωσε η Βρετανία.

Ένας νέος φόρος ζάχαρης στον κλάδο των αναψυκτικών θα εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν στην παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος που αρχίζει από τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια κίνηση που συζητιόταν για αρκετό διάστημα, αλλά η απόφαση να τηρηθεί το μέτρο προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

Είναι κάτι που έχει μιλήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά εξακολουθούν να έρχονται ως έκπληξη.

Κύριος στόχος μέσα απ’ τον νέο αυτό φόρο είναι να συγκεντρωθούν 530 εκατομμύρια λίρες, οι οποίες θα διατεθούν για αθλητικές δραστηριότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο προϋπολογισμός κάνουν το σωστό για την επόμενη γενιά, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο ή αμφιλεγόμενο είναι αυτό. Δεν μπορείς να έχεις ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη χώρα αν δεν έχεις ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την υγειονομική φροντίδα των παιδιών μας», είπε ο Τζορτζ Όσμπορνμιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι σφιχτός έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενικού ελλείμματος έως το 2020, ενώ αναθεώρηση προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από 2,4% σε 2% για το 2016.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση βρήκε σύμμαχους τους απανταχού ακτιβιστές αφού το βλέπουν ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος χθες, μετά την ανακοίνωση  της επιβολής του φόρου, έναν φόρο που ο ίδιος είχε προτείνει.

Ο σεφ έγραψε στο Instagram του «μια πρωτοφανής κίνηση που θα ταρακουνήσει όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες δε θα μπαίνουν πια ανάμεσα στα παιδιά και στην υγεία τους. Η υγεία τους πάνω απ’ όλα!»

Δείτε εδώ την αντίδραση του:

Θα υπάρχουν δύο βαθμίδες φορολόγησης: η μια θα αφορά την ποσότητα ζάχαρης πάνω από 5 γρ. ανά 100 ml και μια δεύτερη, στην οποία η φορολογία θα είναι πιο υψηλή, κυρίως για τις πιο ζαχαρούχα ποτά με περισσότερα από 8 γραμμάρια ανά 100 ml.

Ενώ αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της νέας αυτής φορολόγησης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν αντιρρήσεις, κυρίως γιατί το νέο μέτρο δε θα χτυπήσει την Fanta και τητ Coca-Cola, αλλά το τζιν και το τόνικ.

Ποια ήταν η αντίδραση τους; Έκανα φύλλο και φτερό τις συνταγές του σεφ και ήταν ιδιαίτερα σκληροί απέναντι του αφού οι συνταγές του για ποτά στην ιστοσελίδα του περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης.

Η συνταγή για το «Holiday citrus slushies» σ το site του περιέχει 23 γρ λευκής ζάχαρης ανά μερίδα, ενώ μια άλλη συνταγή για «καϊπιρίνια με φρούτα του πάθους» περιλαμβάνει 4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη και η δοσολογία βγάζει μόνο δύο μερίδες.

Και δεν είναι μόνο τα ποτά. Ένα κομμάτι τούρτας περιέχει 32,5 γρ ζάχαρη, η οποία είναι τρεις φορές υψηλότερη απ’ την συνιστώμενη ημερήσια δόση για ένα παιδί.

“Χαμός” έγινε και στο Twitter:

 

Αυτή η συνταγή ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο ζάχαρης

 

 

Photo: @cjsnowdon/Twitter

Ο Τζέιμι Όλιβερ προτείνει 3 κ.σ. ζάχαρης για κάθε ποτήρι!

Η συνταγή αυτή θα είναι πιο ακριβή μετά τη νέα φορολογία.