Ο Τραμπ φέρνει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην αμερικανική ιστορία

Ο Τραμπ φέρνει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην αμερικανική ιστορία
epa05929504 US President Donald J. Trump (C) signs the 'Education Federalism Executive Order' in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 26 April 2017. The executive order will launch a review of regulations for school districts, directing the Department of Education to change measures that the Trump administration has judged are examples of the federal government over-extending its authority. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% από το 35%.

Το αρχικό σχέδιο για την μεγαλύτερη περικοπή φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε ο Λευκός Οίκος τα ξημερώματα.

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε από τον επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις αμερικανικές οικογένειες, ειδικά για τη μεσαία τάξη.

Όπως είχε διαρρεύσει προηγούμενες ημέρες, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών μειώνεται στο 15% για τις εταιρείες, τις μικρές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα.

Παράλληλα, επιβάλλεται ένας εφάπαξ φόρος στα περίπου 2,6 τρισ. ευρώ κέρδη που έχουν «παρκάρει» μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει επίσης ότι από εδώ και στο εξής τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών που παράγονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό δεν θα φορολογούνται. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών υπάγονται σε φορολόγηση ανεξάρτητα από πού παράχθηκαν.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε τρεις από επτά, με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται στο 35% από 39,6%. Επιπλέον, καταργείται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος εφαρμοζόταν σε πρόσωπα με πλούτο άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων.

Ο Τραμπ εκτιμά ότι μπορούν να επαναπατριστούν δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες που έχουν «παρκάρει» σε φορολογικούς παραδείσους. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό, αν και τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια σε εκτός ΗΠΑ φορολογικούς παραδείσους μπορούν να φέρουν αλλαγή στην αμερικανική οικονομία.