Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό - Στο αυριανό Euro Working Group θα «κλειδώσει» η επιστροφή ή μη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Πρόοδος σε κάποια ζητήματα αλλά και ορατές αποκλίσεις σε κάποια άλλα καταγράφηκε στις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων της Τρόικας στο Παρίσι, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από 14 ώρες, σηματοδοτώντας και τη λήξη αυτού του γύρου συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Tο δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «αφόρητες πιέσεις» από την πλευρά των δανειστών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή ενδεχομένως εξάμηνη παράταση του προγράμματος. Η τρόικα εκτιμά πως κυμαίνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και υλοποιούνται είναι αρκετά για την κάλυψη του κενού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών «οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση»

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια δήλωση κατά την αποχώρησή τους, ενώ στο κτίριο παραμένουν ακόμα η ελληνική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, την ώρα που η κυβέρνηση τονίζει πως στόχος παραμένει η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο η πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοιχτά θέματα θα συζητηθούν και αύριο στο Euro Working Group, όπου θα αποφασιστεί εάν έχει επέλθει συμφωνία ή αν θα προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε ένα σχέδιο Β που θα προβλέπει παράταση του προγράμματος από τρεις έως και έξι μήνες και ενδεχομένως νέα μέτρα.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.