Όταν οι διάσημοι επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Όταν οι διάσημοι επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Η εταιρεία Vicarious υπόσχεται ένα συναρπαστικό μέλλον.

Πόσο μακριά είναι η στιγμή που θα μπορείς να κάνεις κανονική κουβέντα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου; Κατά την τεχνολογική εταιρία Vicarious, που ασχολείται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δεν αναμένεται να έλθει σύντομα, ούτε όμως απέχει έτη φωτός από το τώρα.

Φαίνεται μάλιστα ότι σε αυτήν την εκτίμηση βρίσκει μάλλον σύμφωνους μία πληθώρα  επιχειρηματιών και διασήμων, που έχουν επενδύσει στην εν λόγω εταιρεία. Πιο «φρέσκοι» είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Έλον Μασκ της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και ο ηθοποιός -και μανιώδης χρηματοδότης εταιρειών τεχνολογίας- Άστον Κούτσερ.

Συνολικά, επένδυσαν στην Vicarious κεφάλαια 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί το 2010 η τοποθέτηση 1,2 εκατ. δολ. από τον ιδρυτή της PayPal και μετόχου στο FB, Πίτερ Θίελ, στην ίδια εταιρία. Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, την Vicarious είχε ενισχύσει με άλλα 15 εκατ. δολ. μία νέα ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο συνιδρυτής του FB, Ντάστιν Μόσκοβιτς.

Δεδηλωμένος στόχος της Vicarious -που διατηρεί γύρω της ένα «πέπλο μυστηρίου»- είναι η αναπαραγωγή σε κώδικα του ανθρώπινου νεοφλοιού, του εξωτερικού δηλαδή στρώματος του εγκεφάλου. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο εξελικτικό χαρακτηριστικό του είδους μας· κοντολογίς, αποτελεί την «έδρα» της λογικής σκέψης.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία «τότε θα έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα σκέφτεται σαν άνθρωπος, χωρίς όμως να χρειάζεται να κοιμάται ή να τρώει», λέει με περηφάνια στη Wall Street Journal ο Σκοτ Φίνιξ, εις εκ των συνιδρυτών της Vicarious (ο έτερος είναι ο νευροχειρουργός Τζορτζ Ντιλίπ.

Επόμενο βήμα, αναφέρει ο Φίνιξ, θα είναι «η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα μπορεί να αντιλαμβάνεται όχι μόνον το σχήμα των αντικειμένων, αλλά και την υφή των υλικών από τα οποία αποτελούνται».

Για παράδειγμα -εξηγεί- ο υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταλαβαίνει απλά τις έννοιες «καρέκλα» και «πάγος», αλλά θα μπορεί να διεκπεραιώνει και το πρόσταγμα: «δείξε μου μία καρέκλα φτιαγμένη από πάγο»!

Μέχρι να φθάσουμε πάντως σε αυτό το σημείο -που κατά τους ειδικούς απέχει ακόμη μερικές δεκαετίες- η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ήδη άλλες, απλούστερες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας.

Το Facebook ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ταυτοποίηση χρηστών του, σε φωτογραφίες που αναρτώνται στον ιστότοπό του, ενώ σκοπεύει να αρχίσει σύντομα να συγκεντρώνει τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που ανταλλάσσουν οι χρήστες του σε μία δική του τράπεζα δεδομένων.

Με ανάλογες εφαρμογές πειραματίζονται η Yahoo!, αλλά και η Google, η οποία προ μηνός εξαγόρασε την εταιρία Deep Mind, ανταγωνίστρια της Vicarious, καταβάλλοντας το ουδόλως ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Μπαράζ εξαγορών από τη Google

Η ΙΒΜ αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τον υπερυπολογιστή Γουάτσον

Anki Drive: «Γκάζι» από το μέλλον