Όταν ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο Βαρουφάκη ως πολύ επικίνδυνο

Όταν ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο Βαρουφάκη ως πολύ επικίνδυνο
Photo: REUTERS

Πότε πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών το σχέδιο για Grexit και διπλό νόμισμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε χθες ότι από την αρχή στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ είχαν το μυαλό τους στο Grexit. Επίσης αναφέρθηκε στην εισήγηση του για διπλό νόμισμα και επιβολή κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα που κρατάει η ΕΚΤ.

Πότε όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αυτή την εισήγηση; Aπάντηση δίνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο της Telegraph το οποίο είχε δημοσιευτεί δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα από τον Ambrose Evans-Pritchard.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι παρά το 61% στο «ΟΧΙ» και τα πανηγύρια στους δρόμους την Κυριακή του δημοψηφίσματος, ο Τσίπρας βρισκόταν στο γραφείο του μέχρι πολύ αργά και ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση: είτε να πάρει αυτό το 61% και να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές, είτε να διώξει τον Βαρουφάκη και να δεχθεί τις απαιτήσεις τους.

Μάλιστα το μουδιασμένο κλίμα στο Μαξίμου, παρά τη νίκη,  αποκάλυψε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις χθεσινές του συνεντεύξεις.

Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει ότι μια εβδομάδα νωρίτερα από το δημοψήφισμα και όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει capital controls, το υπουργικό υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει ένα πλάνο δράσης, τη στιγμή που η ΕΚΤ έκοβε τον ELA.  Το πλάνο, που εισηγήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιλάμβανε επίταξη της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία θεωρούσαν ότι έχει κρυμμένα περίπου 17 δισεκατομμύρια σε αποθεματικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Φυσικά, προηγουμένως θα είχαν διώξει τον κ. Στουρνάρα. σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Θα επέβαλλαν διπλό νόμισμα με την εισαγωγή των ΙOUs με τη μορφή που είχε κάνει η Καλιφόρνια, ενώ είχαν σκοπό να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ευρωζώνης σε περίπτωση που γινόταν το Gexit. Επίσης, θα επέβαλλαν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κρατάει η ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ).

«Προσπαθούσαν να μας στραγγαλίσουν και να μας υποτάξουν και κάπως έτσι θα αντιδρούσαμε», είπε στην εφημερίδα ένας υπουργός. Ο Τσίπρας απέρριψε το πλάνο.

Ήταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει, εκτός και αν προτιμούσε να αποδεχθεί την επιστροφή στη δραχμή…