Ο Τραμπ «παγώνει» τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Ο Τραμπ «παγώνει» τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Τι πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος για να αναστείλει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα «παγώνουν» οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου πάνω στις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύω ότι κάναμε πολύ ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Τώρα εξαρτάται και από τους δυο μας να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε».

Οι δύο πλευρές έχουν υπαναχωρήσει από τις απειλές για επιβολή δασμών σε δεκάδες προϊόντα, αν και ο Μνούτσιν δήλωσε ότι εάν η Κίνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι δασμοί θα επιβληθούν.

«Εάν τα πράγματα δεν διορθωθούν και δεν λάβουμε αυτό που θέλουμε, ο πρόεδρος μπορεί πάντα να επαναφέρει τους δασμούς», δήλωσε.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος τίθεται σε φάση «αναμονής». Σε κάθε περίπτωση, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να θεωρήσουν τις συνομιλίες ως νίκη για την αμερικανική πλευρά.

Πέρσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα 375 δισ. δολαρίων με το Πεκίνο, με τον Λευκό Οίκο να επιθυμεί να το «ψαλιδίσει» κατά το ήμισυ, κυρίως μέσα από την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα.

Στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα δήλωσε ο Στίβεν Μνούτσιν.

«Ο υπουργός Ρος θα πρέπει να πάει και να το μετατρέψει σε ένα υπογεγραμμένο έγγραφο με εταιρείες», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δεν πρόκειται για μια παραγγελία αγοράς από μία κυβέρνηση σε μία άλλη, αλλά έχουμε μια συμφωνία μαζί τους ως προς το τι θα εκτελεστεί».

Τι «πήρε» ο Τραμπ για να κάνει πίσω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου ύστερα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

«Δίκαιο εμπόριο, και άλλα, με την Κίνα θα υπάρξουν!» ανέφερε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ‘παγώνει’ ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: Come back των αγορών μετά την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ – Κίνας