Παρά τις τουρκικές προκλήσεις η ΕΕ θα δώσει στην Άγκυρα ακόμη 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

Παρά τις τουρκικές προκλήσεις η ΕΕ θα δώσει στην Άγκυρα ακόμη 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό
epa04964530 European Council President Donald Tusk (R) welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) at the EU Council in Brussels, Belgium, 05 October 2015. The European Union is expected to ask Turkey for help in stemming the flow of refugees reaching the bloc, during a visit to Brussels by President Recep Tayyip Erdogan at which issues such as Ankara's record on human rights are also expected to surface. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τηρήσουν την υπόσχεση για παροχή χρηματοδότησης στην Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δισεκ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στις 26 Μαρτίου με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν πολλοί στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επιπλέον χρηματοδότηση για προγράμματα προς όφελος των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Η Τουρκία έχει δεχθεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία και η ΕΕ διαθέτει ήδη μια πρώτη δόση 3 δισεκ. ευρώ για να τους βοηθήσει.

Η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει επίσης τον Απρίλιο μια έκθεση για την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας που οι πηγές λένε ότι θα είναι «επικριτική».