Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι – Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής (Βίντεο)

Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι – Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής (Βίντεο)
epa06823714 British Prime Minister Theresa May leaves Downing Street, in central London, Britain, 20 June 2018 to attend Prime Minister Questions (PMQs) in the House of Commons. A further hearing and vote on the governments EU Withdrawal Bill is due to take place later 20 June 2018 in the House of Commons, where Members of the Parliament will vote on whether they will get a future vote on Britain's future relationship with the European Union (EU). EPA/WILL OLIVER

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit», τόνισε η Μέι που θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη συμφωνία με την ΕΕ.

Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γκέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών που διοργάνωσε την ψηφοφορία, 200 βουλευτές του κόμματος των Τόρις ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην ηγεσία της χώρας, έναντι 117 βουλευτών που ψήφισαν κατά.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτη 159 ψήφους. Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι αύριο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ζήτημα του ιρλανδικού «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πάντως, η Μέι ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογέςόπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή. Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της ηγέτιδας των Συντηρητικών.

Κόρμπιν: Το κοινοβούλιο χρειάζεται τώρα να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit

Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών. «Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη:

Το χάος που μπορεί να προκαλέσει ένα άτακτο Brexit

Προειδοποίηση των βρετανικών επιχειρήσεων: Τα πολιτικά «παιχνίδια» έχουν συνέπειες