Περισσότερο αισιόδοξο το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Περισσότερο αισιόδοξο το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Πιο «σταθερή προοπτική» για το 2014 βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη διετή συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Την αισιοδοξία της για καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ το 2014, εξέφρασε σε συνέντευξη της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «μια πιο σταθερή προοπτική για το 2014, η οποία μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας» για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Σε αυτό συνέβαλε, όπως τόνισε και η διετής συμφωνία για τον προϋπολογισμό που απομακρύνει την περίπτωση ενός νέου «shutdown». Ο προϋπολογισμός αυτός καθορίζει το πλαίσιο των δαπανών για το 2014 και το 2015 ακυρώνοντας παράλληλα τις αυτόματες περικοπές που θα ετίθεντο σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

«Η συμφωνία που επετεύχθη για τον προϋπολογισμό είναι μια πολύ καλή ένδειξη υπευθυνότητας», υπογράμμισε η Λαγκάρντ. «Ελπίζω ότι τον Φεβρουάριο (κατά την προσεχή συνεδρίαση για το όριο του χρέους) το Κογκρέσο θα δείξει την ίδια υπευθυνότητα και δεν θα απειλήσει την ανάκαμψη με άλλη μια συζήτηση για το αν οι ΗΠΑ θα τιμήσουν (τις υποχρεώσεις τους) ή θα κηρύξουν στάση πληρωμών» όσον αφορά το χρέος τους, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: «Ζήτημα τιμής» για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ το ερχόμενο έτος, έπειτα από το 1,6% φέτος. Η Λαγκάρντ στήριξε την αισιοδοξία αυτή του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία στα «θετικά στοιχεία» που παρουσιάζει αυτή και επικαλέστηκε κυρίως τα στοιχεία για την ανεργία, αλλά και στις “θετικές ενδείξεις” που προέρχονται από το Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε επίσης «την πολύ θετική ανακοίνωση» από την Fed για τη μείωση της νομισματικής υποστήριξης που παρέχει στην αμερικανική οικονομία, όπως και «τις θετικές ενέργειες του Κογκρέσου για την διάλυση των ανησυχιών όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την μείωση των αυτόματων περικοπών».

Κατά την ίδια συνέντευξη, ερωτηθείσα σχετικά με τη δική της σταδιοδρομία, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν σκέφτεται την προεδρία»: «Σκέφτομαι τη δουλειά που κάνω τώρα». Ωστόσο η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει στο μέλλον υψηλόβαθμα αξιώματα. «Το μέλλον θα δείξει», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του NBC.

Fed: Ρίχνει στα 75 δισ. δολάρια το μήνα το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ