Περιβάλλον Σόιμπλε: Καμιά πρόσκληση για συνάντηση πριν από το Eurogroup

Περιβάλλον Σόιμπλε: Καμιά πρόσκληση για συνάντηση πριν από το Eurogroup

Δεν επιβεβαιώνει τα σενάρια για την επταμερή συνάντηση σχετικά με την Ελλάδα το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Στον «αέρα» παραμένει η λεγόμενη επταμερής συνάντηση πριν από το Eurogroup της Δευτέρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν άγνοια.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια την Τετάρτη του Πάσχα, ενδεχομένως, να γίνει η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Όμως όπως μετέδωσε η Ειρήνη Αναστασοπούλου της Deutsche Welle στον ΣΚΑΙ, πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής κάποια πρόσκληση από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup.

Επίσης ανέφεραν ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ενώ όσον αφορά στην αξιολόγηση δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια (το λεγόμενο βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ), όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα προληπτικά μέτρα.

Για το επιπλέον πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη και τα δεδομένα έχουν μείνει τα ίδια.

Στο μεταξύ στη δύσκολη θέση της Ελλάδας, παρά την αισιόδοξη ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού για το Πάσχα, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger. «Ήταν ένα χαρμόσυνο μήνυμα αυτό που μετέφερε στους συμπατριώτες του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Πάσχα. ‘Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται’. Αυτό όμως μπορεί να ήταν περισσότερο ευχή. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν προχωρούν. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε μια έκτακτη σύνοδο για την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει έστω μια προσέγγιση στα ανοιχτά θέματα, τότε τα περιθώρια για τον Τσίπρα στενεύουν- όπως και για την Ελλάδα».