«Πόλεμος» δηλώσεων για το Γιβραλτάρ

«Πόλεμος» δηλώσεων για το Γιβραλτάρ

Μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ισπανία να μην προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων.

Την «βαθιά του ανησυχία» για το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών από την Ισπανία στα σύνορά της με το Γιβραλτάρ εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω δήλωσης που έκανε εκπρόσωπός του.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τα γεγονότα στα σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ. Επιζητούμε μια εξήγηση από την ισπανική κυβέρνηση όσον αφορά τις πληροφορίες ότι μπορεί να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στο Γιβραλτάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον στους δημοσιογράφους.

Η δήλωση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε έπειτα από τη χθεσινή δήλωση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο, ότι η Ισπανία εξετάζει την επιβολή ενός τέλους 50 ευρώ για να διασχίσει κανείς τα σύνορα, όπως και την διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για τους πολίτες του Γιβραλτάρ, οι οποίοι έχουν κάποια ιδιοκτησία στην Ισπανία. Πληροφορίες υπάρχουν ακόμη πως η ιβηρική χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτού του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους

Πέντε ακόμη χρόνια υψηλής ανεργίας στην Ισπανία

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ζητά από την Ισπανία να διεξάγει τους ελέγχους διαβατηρίων στα σύνορα του Γιβραλτάρ με απόλυτο σεβασμό προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ισπανία αμφισβητεί την ισχύουσα επί τρεις αιώνες εθνική κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ. Η διπλωματική ένταση οξύνθηκε πριν από 10 ημέρες, όταν πλοία από το Γιβραλτάρ πόντισαν μεγάλους κυβόλιθους σκυροδέματος στην θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια.

Ο εκπρόσωπος του Κάμερον διευκρίνισε ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Ισπανό πρεσβευτή στο Λονδίνο την Παρασκευή για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας πάνω στο ζήτημα αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ