Πολυχρόνης Γριβέας: Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα του Αστέρα και τον παραδίδουμε πιο δυνατό από ποτέ

Πολυχρόνης Γριβέας: Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα του Αστέρα και τον παραδίδουμε πιο δυνατό από ποτέ

Ο CEO του Αστέρα Βουλιαγμένης κάνει απολογισμό της θητείας του και μιλάει για τη νέα σελίδα που ανοίγει για το ιστορικό Astir Palace.

Από την Αναστασία Παρετζόγλου

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η επαγγελματική του ζωή συνδέθηκε άρρηκτα με τον Αστέρα Βουλιαγμένης από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.  Με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία και τις ΗΠΑ, ο Πολυχρόνης Γριβέας ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητικό στέλεχος σε δύο κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες στο εξωτερικό, στη Fairmont Hotels & Resorts, και στη Foxwoods Resorts & Casinos στην Αμερική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2003, ανέλαβε COO στην Capsis Hotels και Γενικός Διευθυντής στο Sofitel Rhodes με 691 δωμάτια και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στην χώρα.

Θα αφήσει στο ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα το αποτύπωμά του μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την Ελληνική οικονομία, αφού το 2014 ανέλαβε και το management των ξενοδοχείων, μετά την λύση της σύμβασης διαχείρισης με την Starwood Hotels & Resorts, και είναι εκείνος που θα παραδώσει σε λίγες ημέρες τη σκυτάλη στους νέους επενδυτές.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πολυχρόνης Γριβέας κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του και μιλάει για τη νέα σελίδα που ανοίγει για το ιστορικό Astir Palace σε λίγες ημέρες.

Ποιο ήταν το όραμά σας και οι στόχοι που θέσατε, όταν αναλάβατε CEO της Αστήρ Παλάς ΑΞΕ;
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης φέρει μια βαριά κληρονομιά με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό. Όραμα μου ήταν από την πρώτη στιγμή αφ’ ενός μεν να θωρακίσω την κληρονομιά αυτή και αφ’ ετέρου να την μετουσιώσω σε λαμπρό μέλλον για τον Αστέρα, καθιστώντας τον ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη και, παράλληλα, ενισχύοντας την παρουσία του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

To 2014 που έληξε η σύμβαση της Αστήρ Παλάς με την Starwood, αναλάβατε και το management του συγκροτήματος. Ποιες ήταν οι κρίσιμες πρωτοβουλίες που πήρατε και που βοήθησαν να αναβαθμιστεί το συγκρότημα και να κερδίσει το στοίχημα μέσα στην κρίση;
To 2014 ήταν πραγματικά μια κομβική χρονιά στην ιστορία του Αστέρα με πολλές ανατροπές! Εκτός από την όλο και μεγαλύτερη και πιο γενικευμένη κρίση, ο Αστέρας υπέστη μια μεγάλη αλλαγή στην σύμβαση διαχείρισης με την Starwood Hotels & Resorts και, επιπλέον, ανεστάλησαν όλες οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία λόγω της επικείμενης πώλησης και της ανακαίνισης που θα ακολουθούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν «μηδέν (0)» κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Ήμασταν το μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα χωρίς κρατήσεις δωματίων και συνεδρίων για το 2015. Τελικά, όπως είναι γνωστό, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε το 2014 λόγω αντικειμενικού κωλύματος και έπρεπε να ανακτηθούν ο χαμένος χρόνος και οι χαμένες ευκαιρίες. Έτσι εκπονήσαμε ένα σχέδιο, με την συμβολή όλων των διευθυντών στην εταιρεία, στρατηγικά βασισμένο στους άξονες εμπιστοσύνη, ομαδική δουλειά, επιθετικές πωλήσεις, βελτίωση υπηρεσιών και αναβάθμιση εγκαταστάσεων. Ειδικά στον τομέα των πωλήσεων, έγινε μια εξαιρετική στοχοποίηση των αγορών, τόσο της ελληνικής όσο και των διεθνών αγορών και επιπλέον «τρέξαμε» στοχευμένες ενέργειες marketing προκειμένου να ενημερωθεί πρώτα η Ελληνική αγορά, ότι ο Αστέρας συνεχίζει την πορεία του, αναβαθμισμένος και έτοιμος να υποδεχθεί τους πελάτες του.

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Εν τούτοις, ο Αστέρας σημείωσε πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Η επιτυχία είναι καθαρά αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης και ομαδικής δουλειάς. Ο Αστέρας ως επιχείρηση στο α’ εξάμηνο του 2016 πέτυχε ιστορικό ρεκόρ εσόδων και πέρασε σε κερδοφορία για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα σε μια οικονομική χρήση, δημιουργώντας μια ελπιδοφόρα βάση για την μελλοντική πορεία της εταιρίας που αποτελεί και παρακαταθήκη για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Συγκεκριμένα τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 14,033 εκατ. ευρώ έναντι 9,498 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και του Ομίλου σε 15,181 εκατ. ευρώ έναντι 10,653 εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% και 42% αντίστοιχα. Η αύξηση αυτή θεωρώ ότι μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στον αντικειμενικό παράγοντα της διοργάνωσης των Ποσειδωνίων, αλλά βασικά σε σημαντικό ποσοστό την αποδίδω στην άνοδο των πωλήσεων λόγω της νέας μας ταυτότητας marketing και των συντονισμένων προωθητικών δράσεων της εταιρείας, καθώς και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όλης της παραλιακής ακτής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά για τα ξενοδοχειακά δεδομένα, ότι oι δύο νέες ταινίες του Αστέρα με πρωταγωνίστρια την Τόνια Σωτηροπούλου, που προβάλουν την κοσμοπολίτικη κληρονομιά ενός ονόματος θρύλου, ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, μέσα από συντονισμένες διαδικτυακές ενέργειες στην Ελλάδα αλλά, κυρίως, σε επιλεγμένες αγορές στο εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των κρατήσεων από αυτές τις αγορές, όπως η Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Αμερική και η Ρωσία.

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η πώληση του Αστέρα στα ξένα επενδυτικά funds. Είστε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του ιστορικού συγκροτήματος;
O Αστέρας έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα με την ιστορία. Επενδύοντας στην μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του, φέτος βγήκε προς τα έξω με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, έχοντας ενσωματώσει την πλούσια κληρονομιά του και έχοντας κατασταλάξει στην ταυτότητά του με στόχο να κατακτήσει την αγορά ως brand name. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι νέοι επενδυτές επιθυμούν να προστατεύσουν αυτήν την κληρονομιά και να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα. Εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα ανακοινώσουν οι εκπρόσωποι των επενδυτών τα σχέδια τους για το συγκρότημα. Τα οφέλη από την υλοποίηση των επενδύσεων θα είναι πολύ-επίπεδα για τη εταιρεία μας αφού θα ξεκλειδώσουν αξίες και θα πολλαπλασιαστούν οι προοπτικές της. Το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης θα έχει τα στοιχεία πλέον να πρωταγωνιστήσει ως προορισμός υψηλοτάτου επίπεδου σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέλιξη η οποία μόνο οφέλη μπορεί να φέρει για την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους, τους μετόχους, την χώρα μας.

Στη διάρκεια της θητείας σας, δώσατε ιδιαίτερο βάρος στη σχέση σας με τους εργαζόμενους. Είναι πάντα προτεραιότητά σας αυτή η τακτική;
Προτεραιότητά μου είναι να δημιουργώ και να διατηρώ στον εργασιακό μου χώρο σχέσεις φτιαγμένες με τα ίδια υλικά από τα οποία φροντίζω να φτιάχνω και τις φιλικές μου σχέσεις. Και αυτά τα υλικά είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη. Επιδίωξή μου είναι να μοιράζομαι με τους συνεργάτες μου το όραμά μου και, επιπλέον, να τους κάνω κοινωνούς των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης σε καθημερινή σχεδόν βάση, ώστε να έχουν πολύπλευρο κίνητρο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που εφάρμοσα στην εταιρεία, αφού πιστεύω πως όλο το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, να έχει ξεκάθαρους εταιρικούς και προσωπικούς στόχους και να μπορεί πραγματικά να μετρήσει ο καθένας ξεχωριστά τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε ως σύνολο.

Γνωρίζετε ποια είναι τα σχέδια των επενδυτών ως προς την λειτουργία του Αστέρα; Θα κλείσει το συγκρότημα για την ανακαίνιση; Θα λειτουργούν μόνο οι καμπάνες; Τι θα γίνει με την Astir Beach και το NOBU;
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της μεταβίβασης των μετοχών στους νέους ιδιοκτήτες θα σημάνει και την έναρξη της επένδυσης, η οποία θα είναι εκτεταμένη και αναμένεται από όσο γνωρίζω να διαρκέσει περίπου 18 μήνες. Πρόθεση όλων βέβαια θα είναι όπως καταλαβαίνετε η ανακαίνιση αυτή να ολοκληρωθεί με επιτυχία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και το συγκρότημα να επανέλθει σε πλήρεις ρυθμούς δραστηριότητας.
Αυτή τη στιγμή με τους συνεργάτες μου επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία των bungalows, του Matsuhisa, της Astir Beach και της Astir Marina, ενώ θα ανακαινίζονται τα δύο ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με αρκετές προκλήσεις, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το νέο ΔΣ που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

img_4986

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στη διοίκηση και διαχείριση ενός μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος;
Το δικό μου προσωπικό μυστικό είναι ότι ταυτίζομαι σε μεγάλο βαθμό με τη δουλειά μου. Κάθε μέρα στο ξενοδοχείο είναι διαφορετική, καθώς συναναστρέφεσαι με νέους πελάτες και αυτό, από μόνο του, είναι μεγάλη πρόκληση. Πάντα προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και να ενεργώ σαν είναι δική μου επιχείρηση. Επίσης, πολύ σημαντικό για μένα είναι να δημιουργώ μια ομάδα συνεργατών που θα μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους κι οράματα και αισθάνομαι υπερήφανος που αυτό το πέτυχα στον Αστέρα.

Για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Αστέρας ήταν το «δεύτερο σπίτι σας». Νιώθετε με μια έννοια το λεγόμενο «σύνδρομο αποχωρισμού»;
Θα ήταν ψέματα εάν σας έλεγα ότι δεν το αισθάνομαι. Είμαι, όμως, «γεμάτος» και περήφανος για όσα πετύχαμε. Άλλωστε πιστεύω ότι δεν υπάρχει οριστικός αποχωρισμός όταν ολοκληρώνεται μια πορεία με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό. Είτε με την φυσική μου παρουσία, για όσο χρόνο θα συνεχίσω να υπηρετώ την εταιρεία, είτε πνευματικά όποτε είμαι μακριά του, θα βρίσκομαι πάντα κοντά στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.