Πώς η Coca Cola εκπαιδεύει τα στελέχη της

Πώς η Coca Cola εκπαιδεύει τα στελέχη της
Photo:

Η Ακαδημία Keough του γίγαντα των αναψυκτικών στέλνει στελέχη της σε όλο τον κόσμο, σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την όξυνση των διοικητικών τους δεξιοτήτων.

του Ρικ Γουόρτσμαν

Τη Δευτέρα, δύο ντουζίνες στελεχών της Coca-Cola θα επανασυνδεθούν με κάτι που δεν έχουν δει τις τελευταίες έξι εβδομάδες: τα γραφεία τους. Από τις αρχές Απριλίου, αυτή η ομάδα ανώτερων διευθυντικών στελεχών ήταν απασχολημένη συζητώντας με τα ανώτατα στελέχη στην εταιρική έδρα στην Ατλάντα, ή επιβαίνοντας σε ένα φορτηγό παράδοσης της Coca-Cola στη Φλόριντα, ή επισκεπτόμενη ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων της εταιρείας ή των πελατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Αυτή η παγκόσμια περιήγηση είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός προγράμματος ανάπτυξης ηγεσίας που η Coca-Cola ξεκίνησε το 2013. Ονομάζεται Ακαδημία Donald R. Keough – προς τιμήν του πρώην προέδρου της Coca-Cola, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο – και επιδιώκει να εκθέσει τους συμμετέχοντες στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Στην πορεία, τα συμμετέχοντα στελέχη αναμένεται να λάβουν ό,τι ο CEO της Coca-Cola, Μουχτάρ Κεντ, έχει περιγράψει ως συνδυασμό «γνώσης του εγκεφάλου και γνώσης της καρδιάς» – εξειδικευμένες αρχές και πρακτικές για την πλοήγηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, καθώς και ένα βαθύ πάθος για την κουλτούρα, τις αξίες και το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Οι προκλήσεις της Coca-Cola είναι γνωστές. Αν και η εταιρεία είναι μεταξύ των πιο αξιοθαύμαστων παγκοσμίως, οι καταναλωτές πίνουν λιγότερο τα γνωστότερα προϊόντα-αναψυκτικά της, καθώς τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της υγείας. Με τη σειρά του, ο Κεντ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους.

Για τους αναδυόμενους ηγέτες της Coca-Cola, το ερώτημα είναι πώς θα ευδοκιμήσουν και πώς θα βοηθήσουν τις ομάδες τους να πετύχουν «στο εξαιρετικά δυναμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν», λέει η Ντέλια Κόχραν, παγκόσμια διευθύντρια εταιρικών δυνατοτήτων της Coca-Cola, η οποία εποπτεύει το πρόγραμμα Keough.

Η Coca-Cola δεν είναι η μόνη εταιρεία που εργάζεται πάνω σ’ αυτό. Σύμβουλοι ταλέντων στην Bersin by Deloitte λένε πως βλέπουν αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των μεγάλων εταιρειών για την προώθηση της ανάπτυξης στελεχών, αν και υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για περισσότερες πρωτοβουλίες, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα δαπανώνται μόλις επτά σεντς για κάθε δολάριο που πηγαίνει στην κατάρτιση προσωπικού.

«Υπάρχει μια νέα ταχύτητα στην επιχείρηση», λέει ο Ντάνι Τζόνσον, αντιπρόεδρος της Bersin. «Μια στρατηγική που λειτουργούσε πριν από δύο χρόνια δεν πρόκειται να λειτουργεί σε δύο χρόνια από τώρα. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πιο γρήγορα – και οι εταιρείες θέλουν να εξασφαλίζουν ότι οι ηγέτες τους έχουν την ικανότητα και την εμπιστοσύνη για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις αποτελεσματικά».

Το πρόγραμμα της Coca-Cola ξεχωρίζει με διάφορους τρόπους. Καταρχήν, ελάχιστες εταιρείες είναι πρόθυμες να θέσουν κορυφαία στελέχη τους «εκτός λειτουργίας» για ενάμισι μήνα. Για όσους συμμετέχουν στην Ακαδημία Keough, τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα τηλεφωνήματα στα γραφεία τους είναι σχεδόν απαγορευμένα.

«Έχω ακούσει για πολλά προγράμματα ηγεσίας – αλλά ποτέ για κάτι τόσο έντονο και μάλιστα που να αφορά τα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας», λέει ο Νταγκ Κόναντ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηγεσίας Kellogg στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Τα οφέλη της προσέγγισης της Coke είναι τρία. Πρώτον, επιτρέπει σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επικεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα: τη μάθηση. Δεύτερον, αναγκάζει όσους μένουν πίσω να αναλάβουν νέα καθήκοντα, δίνοντας στους ηγέτες πολύτιμες πληροφορίες για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε τμήματος.

«Δεν είναι απαιτητικό μόνο για μας, αλλά και για τις ομάδες μας», λέει η Πρασχάνθι Τζέλα, ανώτερη διευθύντρια στο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία συμμετέχει στη φετινή Ακαδημία Keough. Έχει 21 ανθρώπους να αναφέρονται σε αυτήν.

Και τρίτον, το ταξίδι με τους συναδέλφους για εβδομάδες δημιουργεί εν τέλει μακροχρόνιους δεσμούς. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πάνω στην καινοτομία, της οποίας ηγήθηκα, αρκετά από τα στελέχη της Coca-Cola και οι συνεργάτες τους από το δίκτυο εμφιάλωσης, οι οποίοι λαμβάνουν επίσης μέρος στην Ακαδημία Keough, συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε έργα κατά τους προσεχείς μήνες.

Η Ακαδημία Keough είναι επίσης διαφορετική από άλλα προγράμματα ηγεσίας, καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτήν σε μεγάλο βαθμό «πηγαίνουν στα τυφλά». Δεν λαμβάνουν μια ατζέντα εκ των προτέρων, και δεν ξέρουν πολλά για το τι πρόκειται να κάνουν σε μια συγκεκριμένη θέση μέχρι να βρεθούν εκεί. «Αυτό γίνεται επίτηδες» εξηγεί η Κόχραν. «Τους προκαλεί μια κάποια δυσφορία», και έτσι καλλιεργεί τη γρήγορη σκέψη που απαιτείται για την κανονική τους δουλειά.

Εκτός από κάποιες διαλέξεις στην τάξη, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης ένα κομμάτι role-playing ως ένας τρόπος για τους ηγέτες να ακονίσουν την ικανότητά τους να ακούνε. Και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, απασχολούνται σε ένα έργο-επιστέγασμα, το οποίο ολοκληρώνουν όταν επιστρέφουν στις κανονικές εργασίες τους, με βάση αυτά που έχουν εμπεδώσει τις έξι αυτές εβδομάδες.

Αλλά για πολλούς, η πιο πολύτιμη πτυχή του προγράμματος είναι να βγουν έξω «στο δρόμο», στον τομέα τους, και να παρατηρήσουν τι συμβαίνει σε άλλες αγορές εκτός από τη δική τους. Ο Άντι ΜακΜίλιν, αντιπρόεδρος εμπορικών σημάτων της Coca-Cola στη Βόρεια Αμερική, ο οποίος βρέθηκε στην περσινή Ακαδημία Keough, λέει ότι ο χρόνος τον οποίο ξόδεψε ευρισκόμενος σε αναπτυσσόμενες χώρες τον ώθησε να υιοθετήσει μία «διαφορετική νοοτροπία».

Για παράδειγμα, έφερε πίσω στην ομάδα του κάποιες νέες ιδέες συσκευασίας που είδε στην Ινδία. Στο Μεξικό, εντωμεταξύ, έμαθε να προσαρμόζει το στυλ διοίκησής του. «Το Μεξικό είναι μια από τις καλύτερες αγορές μας», λέει ο ΜακΜίλιν, επειδή εκεί τα στελέχη είναι «εντελώς ειλικρινή» ως προς το τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώνονται συνεχώς. Πλέον, ενθαρρύνει κι ο ίδιος μια πιο ανοικτή συζήτηση στα πλαίσια της δικής του ομάδας.

«Η εταιρεία λέει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν αριθμό στο σύστημα», λέει ο Μπάρι Στερν, αντιπρόεδρος του DDI. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι αυτό».

Πράγματι, ενώ η Coca-Cola δεν αποκαλύπτει τον προϋπολογισμό για την Ακαδημία Keough, αυτός είναι εμφανώς σημαντικός. Και μάλλον δεν πάει χαμένος για εκείνους οι οποίοι προτείνονται από τα υψηλότερα κλιμάκια και επιλέγονται για το πρόγραμμα. «Εγώ απλά κοιτάζω το ύψος της επένδυσης που η εταιρεία έχει θέσει σε μένα», λέει ο Αμίτ Τίμπρεγουολ, αντιπρόεδρος της Coca-Cola για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βρίσκεται στη φετινή «τάξη» της Ακαδημίας Keough. «Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν πως έχω ό,τι χρειάζεται για να εξελιχθώ – και αυτό συνοδεύεται από μια πραγματική αίσθηση ευθύνης για μένα».

Ο Ρικ Γουόρτσμαν είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Drucker στο Πανεπιστήμιο Claremont. Συγγραφέας ή επιμελητής πέντε βιβλίων, αυτή την περίοδο γράφει μια αφηγηματική ιστορία του πώς το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου στην Αμερική έχει αλλάξει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Ο Γουόρτσμαν δίδαξε διαχείριση καινοτομίας στη φετινή Ακαδημία Keough.