Πώς θα γίνει η Ελλάδα «πύλη» του Ιράν προς την Ε.Ε.

Πώς θα γίνει η Ελλάδα «πύλη» του Ιράν προς την Ε.Ε.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, οι στόχοι και η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

H αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, είναι ο στόχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ιρανική πρωτεύουσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει ειδικό αφιέρωμα στο Ιράν και τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις.

Το Ιράν έχει τη διάθεση να αποτελέσει η Ελλάδα μία πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη. «Στόχος είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν. Γνωρίζετε ότι στο Ιράν έχουν αρθεί οι κυρώσεις και βγαίνει μετά από μία μακράν περίοδο απομόνωσης τουλάχιστον στην οικονομική διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έσπευσε με την καινούρια κυβέρνηση πέρσι να προσεγγίσει το Ιράν εν όψει και της άρσης των κυρώσεων. Παρόλα αυτά δεν ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες. Άλλες χώρες πριν από εμάς είχαν σπεύσει στην Τεχεράνη να διαμορφώσουν το έδαφος, ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα την νέα εποχή που ανοίγει μετά την άρση των κυρώσεων, για παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία. Λέω, όμως, το βήμα αυτό της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να αρχίσουμε να δράττομε καρπούς από αυτό», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπογραμμίζει ότι «το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι γενικά μία μεγάλη δύναμη της περιοχής, και αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Πέραν από την οικονομική διάσταση που έχει η προσέγγιση Ελλάδας-Ιράν νομίζω ότι έχει και άλλες διαστάσεις που είναι θετικές και για μας. Τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε στην αρχή αυτής της σχέσης. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα και δεν είμαστε οι μόνοι. Έχουν προηγηθεί ήδη πάρα πολλοί, στην ουσία είναι ένας αγώνας δρόμου».

Ο Γιώργος Τσίπρας σημειώνει ότι «οι Ιρανοί έχουν ιδιαίτερα αισθήματα για τον ελληνικό λαό, όπως νομίζω και ο ελληνικός για τον ιρανικό λαό, και άρα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας. Τώρα έχουμε δύο οικονομίες, οι οποίες έχουν έναν περισσότερο βαθμό συμπληρωματικότητας, συνεπώς υπάρχει πεδίο και για εξαγωγές προς τα εκεί -πέρα δηλαδή από τις επενδύσεις τις δικές τους εδώ. Υπάρχει βέβαια και το θέμα των τουριστικών ροών. Υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα τουριστικών ορών Ιρανών προς γειτονικές χώρες, και μάλιστα σχετικά υψηλού εισοδήματος, που νομίζω ότι ένα μέρος θα μπορούσε να κατευθυνθεί και προς την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο τώρα, ειδικά αν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά παροχή θεωρήσεων κ.λπ. Ήδη υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση που αποκαταστάθηκε μόλις φέτος».

Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, εκφράζει και ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει ο Ιρανός διπλωμάτης, οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και υπενθυμίζει παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και του Ιράν με την Αρμενία και την Βοσνία.

Επίσης ο Ιρανός πρέσβης υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».

Παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές, πέραν της ενέργειας, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής.

Ο Ιρανός πρέσβης τονίζει επίσης ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Τι κερδίζουν τα ΕΛΠΕ από τη μεγάλη συμφωνία με το Ιράν