Προεκλογική «αρένα» η Βουλή: Τι δείχνει η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με προσωπικές επιθέσεις

Προεκλογική «αρένα» η Βουλή: Τι δείχνει η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με προσωπικές επιθέσεις

Πώς το θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι «βαρόμετρο» για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μπορεί τα σενάρια για το πότε θα γίνουν τελικά εκλογές να δίνουν και να παίρνουν, όμως με βάση τη χθεσινή συζήτηση για την οικονομία είναι πλέον εμφανές ότι η χώρα είναι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Οι τόνοι μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκαν κατακόρυφα, σε μια σύγκρουση με βαριές εκφράσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς που δείχνει ότι η πόλωση ενόψει των εκλογών, όποτε και να γίνουν, θα είναι μεγάλη.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει το θέμα των συντάξεων και της μείωσής τους, που έχει ψηφισθεί από 1.1.2019. Στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι μπορούν να πετύχουν «πάγωμα» του μέτρου, ενώ στην αντιπολίτευση μιλούν για «εμπαιγμό» των συνταξιούχων ακόμη  μια φορά.

Στη κόντρα για τις συντάξεις εμπλέκονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για επεναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου μέτρου και τον Μάριο Σεντένο από την άλλη να μιλάει για μέτρα που έχουν ψηφισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν.

«Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την προοπτική να μην εφαρμοστεί. Εμείς συνηθίσαμε στον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Αποδείξατε στους πολίτες και κάθε συνταξιούχο ποιες είναι οι επιδιώξεις σας. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα για επιστροφή σας στην εξουσία» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας τρώει το σαράκι. Μάθαμε σήμερα από ένα εντυπωσιακό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών πως ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και Βρυξέλλες – και θα έπρεπε να ντρέπεστε – για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Είναι ντροπή σας. Ντροπή, ντροπή, Ντροπή. Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους:

«Είχατε το θράσος κ. Τσίπρα να επικαλεστείτε ρεπορταζ της ΕΦΣΥΝ ως αληθινό; Να πω το εξής. Είναι τόσο έγκριτη η ΕΦΣΥΝ που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτε με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ζεεχόφερ. Είστε ψεύτης – ψεύτης – ψεύτης και σας προκαλώ κ. Τσίπρα που αναπαράγετε αυτά τα ψέματα.

«Σύμφωνα με νόμο που φέρει υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου και Τσακαλώτου και την ψήφο όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρόσθετα μέτρα 5,1 δις ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται μείωση αφορολόγητου στα 5.680 ευρώ, εξαφάνιση ΕΚΑΣ και επιδομάτων και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επι των εσόδων αγροτών κ.α. Όλα αυτά μόνο δίκαιη ανάπτυξη δεν συνιστούν. Ας τελειώσουμε με την προπαγάνδα. Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν έρχεται το τέλος από την κρίση».

Διαβάστε περισσότερα για τη σύγκρουση στη Βουλή ΕΔΩ