Σαμαράς: «Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο Μπαλτάκος»

Σαμαράς: «Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο Μπαλτάκος»

Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για το συμβάν - Εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και την αποπομπή Μπαλτάκου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Αυτή ήταν η δήλωση προ ολίγου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρου.

«Ο κ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει σε λίγο την απόφασή του την οποία είχε λάβει πολύ πριν του ζητηθεί. Αυτό που του ζητήθηκε πριν από λίγο» ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, υπογραμμίζοντας πως «είναι απόφαση που είχε λάβει ο κ. Μπαλτάκος πολύ πριν δημιουργηθεί το συγκεκριμένο θέμα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μείζον πολιτικό θέμα»
«Το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Η “αδελφική” συνομιλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και κατά δήλωσή του “αντικομμουνιστή” κ. Μπαλτάκου, με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια κυβέρνηση που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η Χ.Α στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της “καρφώνουν” τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ’ ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας. Αυτή τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Οι κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Στη «φόρα» οι διάλογοι Μπαλτάκου-Κασιδιάρη

Άμεση παύση Μπαλτάκου ζητά το ΠΑΣΟΚ
Την άμεση παύση του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ζητάει και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει «τον απόλυτο σεβασμό του» στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών.

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο. Η παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό «πρόβλημα» όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας, που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει. Κατά τα λοιπά, οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται. Γι αυτό έχει σημασία, στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος. Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της «Χρυσής αυγής» στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών».

Νωρίτερα, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ζητούσε, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, την άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου: «Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από Γ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου».