Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών

Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών

Επιμένουν οι πέντε βουλευτές της ΝΔ στην εφαρμογή της απόφασης για την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων - «Παρών» θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής αναμένεται να περάσει σήμερα η αμφιλεγόμενη τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σε εφαρμογή της απόφασης του «μισθοδικίου», η οποία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το δημόσιο λογιστικό που συζητείται από το πρωί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τους μισθούς των δικαστικών προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που με κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν σήμερα την τροπολογία για τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών.

Ήδη οι βουλευτές της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης, Δάνης Τζαμτζής, Θεόδωρος Σολδάτος, Δημήτρης Κυριαζίδης, που χθες εξέδωσαν σχετική κοινή δήλωση, πήραν τον λόγο διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτάσσονται στην τροπολογία για τους δικαστικούς, αλλά θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει και την αμετάκλητη απόφαση για την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων.

Ειδικά πάντως ο κ. Τζαμτζής έσπευσε να επισημάνει ότι «από την κυβέρνηση πολιτικά εκπέμπεται ένα λάθος μήνυμα. Ότι ξεκινά την αποκατάσταση αδικιών από πολύ ψηλά και εδώ κάποιοι έχουν κάνει λάθος». Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί συνολικά ότι θα εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να επιχειρήσει και άλλα τέτοια παιχνίδια διμερούς διευθέτησης» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα δηλώσει «παρών» στην τροπολογία.

Είπε ακόμη ότι ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι εκτελεστές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε δικαστικές αποφάσεις όπως αυτές για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ή το χαράτσι της ΔΕΗ, τους σχολικούς φύλακες, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, «όλες, δηλαδή, εκείνες τις αποφάσεις που αποκαλύπτουν τον αντισυνταγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση». Κατήγγειλε επίσης όσους «θέλουν τη δικαιοσύνη επιρρεπή σε πιέσεις και ενδοτική σε εκβιασμούς» και προσπάθειες χαλιναγώγησής της.

Η βουλευτής διατύπωσε ενστάσεις και για την τροπολογία για τα έσοδα από τις εγκληματικές ενέργειες και τη διαχείρισή τους και κάλεσε την κυβέρνηση αντί να δώσει τα χρήματα αυτά σε ερευνητικά προγράμματα γνωστών της, να τα δώσει για τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα που καταρρέει, με τους κρατούμενους να βρίσκονται σε απεργία πείνας. «Οι συμπολίτες μας, από τα δυσθεώρητα χαράτσια δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη» είπε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου και πρότεινε τα χρήματα να διατεθούν για να έχουν νομικό παραστάτη οι άποροι.

Νωρίτερα το σχόλιο του Δάνη Τζαμτζή ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να ομιλούν διότι δεν έκαναν καμία κίνηση», πυροδότησε αντιπαράθεση, με τον Θανάση Πετράκο να σχολιάζει ότι «αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια, αυτοί δεν δικαιούνται να ομιλούν και να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει θέσεις, γιατί είναι αυτοί που οδήγησαν στην καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά και κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει τους μισθούς των ένστολων (στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών) στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, επιστρέφοντας παράλληλα αναδρομικά τις περικοπές της τελευταίας διετίας.

Η κυβέρνηση πλέον είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει γραμμή άμυνας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για ικανοποίηση παρόμοιων αιτημάτων και από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός για αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς δημιουργείται «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό που φτάνει έως και ένα δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ αναδρομικά ένστολων εν ενεργεία, 350 εκατ. ευρώ αναπροσαρμογή αποδοχών εν ενεργεία ένστολων στα επίπεδα του 2012 και 169,32 εκατ. ευρώ αναδρομικά και αναπροσαρμογή αποδοχών δικαστικών λειτουργών).

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» με τους μισθούς των δικαστικών

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές μειώσεις αποδοχών των ενστόλων