Η σκληρή πλευρά των καλλυντικών

Η σκληρή πλευρά των καλλυντικών

Πολυεθνική εταιρία οργανικών καλλυντικών λανσάρει καμπάνια, όπου καλλιτέχνιδα παριστάνει ότι περνά τα δεινά ενός πειραματόζωου.

Η Lush, που έβαλε την καλλιτέχνιδα να κάνει το πειραματόζωο στην βιτρίνα του καταστήματος της με σκοπό να «ξυπνήσει» την συνείδηση των περαστικών και να τους κάνει να σκεφτούν τα δεινά που περνούν τα ζώα, είναι μια εταιρεία κοσμετολογίας που δηλώνει απόλυτα κατά των πειραμάτων σε ζώα.

Εκτός από το φρικτό δρώμενο δεν ακούμε κάποιο νέο.

Εδώ και μερικά χρόνια τα πειράματα σε ζώα απαγορεύονται αυστηρά. Τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Εδώ και μερικά χρόνια ΚΑΘΕ εταιρία κοσμετολογίας δηλώνει εναντίον των πειραμάτων σε ζώα. Καθώς επίσης, κάθε εταιρία αναγράφει πλέον πάνω στα σκευάσματα που πουλάει ότι δεν κάνει πειράματα σε ζώα.

Η καλλιτέχνιδα, ονόματι Jacqueline Traide, πέρασε 10 ολόκληρες ώρες παριστάνοντας το πειραματόζωο στη βιτρίνα. Προφανώς δεν ένιωσε κανένα πόνο κατά την διάρκεια αυτού που, μόνο χαριτολογώντας, μπορούμε να αποκαλέσουμε performance. Αντίθετα όποιος έκανε το λάθος εκείνη τη μέρα να περάσει απέξω από το κατάστημα Lash πρέπει να ένιωσε πολύ και βαθύ πόνο με το θέαμα.

1/7

Διαβάστε ακόμη: Νέα κύτταρα ματιού, βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Μιλάμε για κάτι που έγινε στο Λονδίνο. Στην Αγγλία. Σε μια χώρα που είναι γνωστό πόσο αυστηρά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Σε ότι αφορά τα κατοικίδια τουλάχιστον. Γιατί στις αλεπούδες έχουν ένα προβληματάκι ακόμα.

Η φρίκη δεν φέρνει τίποτα θετικό κυρίως όταν αφορά ζητήματα που, υποτίθεται, πως έχουμε σκεφτεί και για τα οποία έχουμε προ πολλού αποφασίσει. Ζητήματα για τα οποία έχουν θεσπιστεί πολύ σοβαροί νόμοι.

Ζητήματα που αφορούν το σεβασμό στη ζωή.

Αναρωτιέται πάντως κανείς αν η Lush κατάφερε κάτι μέσα από αυτή την καμπάνια. Όσο κι αν ψάξαμε το μόνο που βρήκαμε να κατάφερε είναι αντικρουόμενες απόψεις για ένα αντιαισθητικό δρώμενο.

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κανείς να θίξει και το θέμα της τέχνης. Να σκεφτούμε λίγο μέχρι που φτάνει… τι μπορεί να εκμεταλλεύεται… ποια είναι τα όρια της… Αλλά ας το αφήσουμε αυτό τώρα. Είναι μια μεγάλη συζήτηση ενός τεράστιου κεφαλαίου.