Στην Κριμαία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Στην Κριμαία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τη χερσόνησο διέταξε το Κίεβο - Θα πληρώσει το «τίμημα» για τις ενέργειές της η Ρωσία, λέει ο Ομπάμα.

Λίγες ημέρες πέρασαν από την επικύρωση της συνθήκης ένωσης της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μετέβη στην αμφισβητούμενη χερσόνησο για να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που πέρασαν στην κυριαρχία της Μόσχας.

Ο υπουργός Άμυνας είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στην ουκρανική χερσόνησο μετά την ένωσή της με τη Ρωσία. Με τελευταία την πρωινή επέμβαση στη στρατιωτική βάση της Φεοντοσία, που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις με χρήση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων- ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο τον έλεγχο ουσιαστικά όλων των ουκρανικών βάσεων της χερσονήσου, και μάλιστα χωρίς να συναντήσει σημαντική αντίσταση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ ανακοίνωσε σήμερα πως όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες της Κριμαίας είτε θα ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων είτε θα εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. «Όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία πέρασαν στην πλευρά της Ρωσίας ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Τεμιργκάλιεφ σε δημοσιογράφους στη Συμφερόπολη, σύμφωνα με το Interfax.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία. Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να αποσύρει το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας, εξαιτίας «των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μελών των ουκρανικών δυνάμεων και των οικογενειών τους».

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της ουκρανικής ναυτικής βάσης κοντά στην Φεοντοσία, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας για την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και την απομάκρυνση των οικογενειών τους.

Ομπάμα: «ΗΠΑ και Ε.Ε. θα επιβάλουν το τίμημα στη Ρωσία»
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα», δήλωσε από την Ολλανδρία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Ολλανδία για μία σειρά διεθνών συναντήσεων κορυφής, μία από τις οποίες -η σύνοδος κορυφής των G7- θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία. Στη Χάγη, ο Ομπάμα θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής προγραμματισμένη προ πολλού με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, στην οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 53 χώρες.

Άλλη προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στην επίδειξη ισχύος της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Το ΝΑΤΟ παραμένει η πιο ισχυρή και αποτελεσματική συμμαχία στην ιστορία της Ανθρωπότητας και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ απέναντι στη συλλογική μας άμυνα», είπε.

Διαβάστε περισσότερα:

Θεμελιώνει την κυριαρχία της στην Κριμαία η Ρωσία

«Σκηνικό» πολέμου στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ της Κριμαίας

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»