Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Στο οικονομικό πεδίο μεταφέρεται η «μάχη» Ουκρανίας-Ρωσίας - Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης.

Ρωσία και Ουκρανία έδειξαν σήμερα πως δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να κάνουν πίσω ως προς τις συμμαχίες και τους στόχους τους. Στο Κρεμλίνο, σε μία λαμπρή τελετή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε τη συνθήκη ένωσης της χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ υπέγραψε την συμφωνία σύνδεσης του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και οι δύο πλευρές παρέταξαν τα «όπλα» τους και από το πρωί δεν σταμάτησαν να κάνουν ανακοινώσεις για τις «τιμωρητικές» κυρώσεις που επιβάλλουν αμφότερες.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης

Η Ουκρανία απειλεί με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια
Για απώλειες «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έκανε λόγο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Η Ρωσία εθνικοποίησε δεκάδες εγκαταστάσεις και υποδομές που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος. Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια, αλλά για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γιατσενιούκ και προανήγγειλε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Ρωσία «θα δει το ουκρανικό κράτος να προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια».

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προχωρούν στην εθνικοποίηση της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Tchornomornaftogaz, η αξία της οποίας εκτιμάται από τους αναλυτές μεταξύ 500-800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να καταλάβουν πολλές στρατιωτικές βάσεις και τα ουκρανικά πολεμικά πλοία τα οποία ελλιμενίζονται στην Κριμαία.

Ε.Ε.: Σχέδιο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο, το οποίο θα επιταχύνουμε για να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως από τη Ρωσία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με τον Ρομπάι, το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο», καθώς αν η Ε.Ε. δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της Ε.Ε.

Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρομπάι περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,  η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Κυρώσεις  της Ε.Ε. σε πρόσωπα του «κύκλου» του Πούτιν
Σημαίνοντες Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και στελέχη των ένοπλων δυνάμεων συμπεριλαμβάνονται στον διευρυμένο κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν του Ρογκόζιν, σε βάρος του οποίου επέβαλαν κυρώσεις και οι ΗΠΑ από τη Δευτέρα, στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι πρόεδροι της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και της Κάτω Βουλής Σεργκέι Ναρίτσκιν, καθώς και η βουλευτίνα Έλενα Μιζουλίνα, η οποία είναι η εισηγήτρια νομοσχεδίων που επιτρέπουν σε περιοχές οι οποίες ανήκουν σε άλλα κράτη να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ε.Ε. στοχοθέτησε επίσης συμβούλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά όχι τον Σεργκέι Ιβανόφ, τον προσωπάρχη της κυβέρνησης Πούτιν και πρώην υπουργό Άμυνας.

Ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα τα οποία στοχοθετήθηκαν είναι στρατιωτικοί όπως οι ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Αλεξάντρ Νοσάτοφ και Βαλερί Κουλίκοφ, αμφότεροι στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και ο στρατηγός Ιγκόρ Τουρτσενιούκ, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Κισέλεφ, παρουσιαστής μιας εκπομπής στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης και γνωστός για τις αντιαμερικανικές του και αντιομοφυλοφιλικές του τοποθετήσεις, συμπεριλήφθηκε επίσης στον κατάλογο. Ακόμη, ο κατάλογος συμπεριέλαβε δύο προσωπικότητες από την Κριμαία: τον Μιχαήλ Μαλίτσεφ, πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής της Αυτόνομης Δημοκρατίας, και τον Βαλερί Μεντβέντεφ, πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης.

Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τα πρόσωπα ρωσικής υπηκοότητας και ουκρανικής υπηκοότητας στα οποία επιβάλλονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση των περιουσιακών τους πόρων στην Ένωση περιλαμβάνει πλέον 33 πρόσωπα. Έγινε έτσι «παραπλήσια με εκείνη των ΗΠΑ», η οποία συμπεριλαμβάνει 31 ονόματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Όλες αυτές οι κυρώσεις δεν αξίζουν ούτε έναν κόκκο άμμου από το έδαφος της Κριμαίας, η οποία επιστρέφει στη Ρωσία», έγραψε αντιδρώντας ο Ρώσος αντιπρόεδρος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 

Άμεση απάντηση της Ρωσίας
«Θα ανταποδίδουμε κάθε φορά. Ανταποδώσαμε τις πρώτες κυρώσεις. Τώρα θα αντιδράσουμε και σε αυτές, φυσικά. Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα (. . .) είμαστε σκληροί στην απάντησή μας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σε απάντηση στις νέες κυρώσεις από την Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα (Rossiya) στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της προσάρτησης της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αποταμιεύει τον μισθό του σε αυτή.

Τα σχόλια του Πούτιν ερμηνεύτηκαν ως μια οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ρωσίας στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως επέβαλε κυρώσεις στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διότι είναι αυτό που χρησιμοποιούν προσωπικά πολλοί ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ρωσία και ελέγχεται από ένα πρόσωπο που θεωρείται προσκείμενο στον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και θα προκαλέσουν έντονη απάντηση, βλάπτοντας τις διμερείς σχέσεις.

«Η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες: Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα θα είναι μηδενική. Όμως το πλήγμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις εξαιτίας των ανεύθυνων αυτών πράξεων είναι αναπόφευκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ εκτίμησε σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας. Ο Σιλουάνοφ επεσήμανε ότι αν επιμείνουν οι δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, η Ρωσία ενδέχεται να ακυρώσει τα σχέδιά της για το 2014 για εξωτερικό δανεισμό και να μειώσει την εγχώρια έκδοση ομολόγων.

Βάσει των μέχρι τώρα σχεδίων της η Ρωσία σκόπευε να δανειστεί από το εξωτερικό περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάμερον: Η Βρετανία δεν δέχεται το «δημοψήφισμα των καλάσνικοφ»
«Μετά την τελευταία συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε ένα πλαστό και παράνομο δημοψήφισμα υπό την απειλή Καλάσνικοφ και η Ρωσία προσπάθησε να προσαρτήσει την Κριμαία. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάτι το οποίο δεν θα αναγνωρίσουμε. Η καλύτερη απάντηση στη Ρωσία είναι μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία», δήλωσε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας ότι αν ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ανατολική Ουκρανία, τότε το Κρεμλίνο θα έρθει αντιμέτωπο με «σοβαρές επιπτώσεις σε μια ευρεία κλίμακα οικονομικών τομέων».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και σε άλλους Ρώσους «ολιγάρχες», ο Κάμερον απάντησε: «Σίγουρα δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν από το ενδεχόμενο. Πρέπει να στοχοποιηθούν οι άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τη δράση που έχει αναληφθεί».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η Ρωσία εξαρτάται περισσότερο από την Ευρώπη, απ’ ό,τι η Ευρώπη από τη Ρωσία. «Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι φυσικά η Ευρώπη εξαρτάται κατά 25% ή περίπου τόσο από το ρωσικό αέριο, όμως αν δείτε τα έσοδα της Gazprom, περίπου το 50% εξ αυτών προέρχονται από την Ευρώπη (…) Οπότε η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο απ’ ό,τι η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία», είπε.

Αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας-Ρωσίας
Η Γαλλία αναστέλλει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής με στόχο να τις καθησυχάσει, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Λεντριάν δήλωσε ότι η αναστολή αφορά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, όμως δεν είπε τίποτε για την τύχη των συμβολαίων για την πώληση των γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία.

Χθες Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός είχε επισημάνει ότι η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η πώληση των δύο πολεμικών πλοίων στη Μόσχα δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία στα οποία ενδέχεται να πάρουν μέρος η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Βαρσοβία.

Σύλληψη του επικεφαλής της Naftogaz
Ο Εβγκέν Μπακούλιν, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz –η οποία παράγει και διανέμει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ουκρανία και είναι η αρμόδια για τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία- συνελήφθη σήμερα από την ουκρανική αστυνομία με την κατηγορία της διαφθοράς σε μεγάλη κλίμακα, από την οποία το κράτος ζημιώθηκε κατά πολλά δισ. δολάρια.

«Η ζημία για το κράτος εκτιμάται περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια! Και αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των αμφιλεγόμενων δραστηριοτήτων που τράβηξαν την προσοχή των ερευνητών», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ανάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία διεξάγει τρεις ξεχωριστές έρευνες για τη φερόμενη διαφθορά.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ με αφορμή την Κριμαία

Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη