Τα 21 μυστικά της ευτυχίας

Τα 21 μυστικά της ευτυχίας
Photo:

Η ευτυχία είναι μια καθημερινή συνήθεια ή ένα όνειρο άπιαστο;

Ανάμεσα στις τόσες κακές συνήθειες που έχουμε, ίσως, και λέμε απλά ίσως, μπορούμε να αποκτήσουμε και μια, εξαιρετικά, καλή. «Η ευτυχία είναι συνήθεια. Καλλιεργήστε την», έγραφε κάποτε ο Αμερικανός αναρχικός, σοσιαλιστής, συγγραφέας, φιλόσοφος και ποιητής Elbert Hubbard (1856-1915).

Πράγματι. Η ευτυχία μπορεί να είναι μια συνήθεια. Αν κρίνεις από τους ευτυχισμένους ανθρώπους που μοιάζουν να είναι ευτυχισμένοι ούτως ή άλλως… Ευτυχισμένοι,  πάντα και κατά κύριο λόγο. Ευτυχισμένοι έτσι.. δίχως λόγο και αιτία, μπορείς να συμπεράνεις ότι ο λόγος που είναι ευτυχισμένοι είναι η ίδια η ευτυχία.

Βρήκαμε λοιπόν συγκεντρωμένες (www.mindopenerz.com) τις 21 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και είπαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας μήπως και καταφέρουμε να μπούμε (κι εσείς κι εμείς) στην ομάδα τους. Try & enjoy!

Διαβάστε ακόμη: Η ζωή σε 15 αποφθέγματα

Να λοιπόν τι κάνουν οι ευτυχισμένοι και είναι ευτυχισμένοι:

Εκτιμούν τη ζωή
Να είστε ευγνώμονες κάθε πρωί που ξυπνάτε. Ανοίξατε τα μάτια σας σε μια καινούρια μέρα. Άρα είστε ζωντανοί. Αποκτήστε εκ νέου την ειλικρινή κι ανεπεξέργαστη αίσθηση που έχουν τα παιδιά απέναντι στο θαύμα της ζωής. Εγώ υπάρχω και όλα είναι πιθανά και σήμερα. Το θαύμα κρύβεται μέσα σε κάθε πράγμα. Τα παιδιά δεν το ξέρουν αλλά το βλέπουν. Όλα τους φαίνονται υπέροχα γιατί τα βλέπουν για πρώτη φορά. Ας τα ξαναδούμε όλα για πρώτη φορά. Επικεντρώστε στην ομορφιά που έχει κάθε τι γύρω μας. Κάντε όσα περισσότερα μπορείτε την κάθε μέρα σας. Μην αντιμετωπίζετε τίποτα και κανέναν ως δεδομένο και μην γκρινιάζετε για τα μικρά και ασήμαντα.

Διαλέγουν φίλους σοφά
Φροντίστε να έχετε γύρω σας χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους. Οι φίλοι που βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο τρόπο με εσάς θα σας ενθαρρύνουν να προσεγγίσετε τα όνειρά σας. Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Βρίσκονται εκεί για να σας απλώσουν ένα χέρι βοηθείας όποτε το χρειαστείτε.

Δείχνουν ευαισθησία στις ανάγκες των άλλων
Να δέχεστε τους άλλους όπως είναι και όπου είναι στη ζωή τους. Να τους σέβεστε για αυτό που είναι πραγματικά. Να τους περιβάλλετε με ευγένεια και γενναιοδωρία. Βοηθήστε τους όποτε αυτό είναι εφικτό δίχως να προσπαθείτε να τους αλλάξετε. Προσπαθήστε να δώσετε θετική ενέργεια σε όποιον συναντάτε.

Διαβάστε ακόμη: Μαθήματα «επιβίωσης» από έναν στρατηγό

Μαθαίνουν διαρκώς
Να είστε πάντα ενημερωμένοι αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην καριέρα και τα χόμπι σας. Να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα που σας κινούν την περιέργεια όπως χορό, σκι, σερφ, παρά πέντε, ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο ή ό,τι άλλο σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Δίνουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα
Μην πέφτετε σε αυτολύπηση. Μόλις αντιμετωπίσετε πρόβλημα αρχίστε να ασχολείστε με την επίλυσή του. Αν η μια τρικλοποδιά διαδέχεται την άλλη, μην στενοχωριέστε… δείτε κάθε καινούργιο εμπόδιο σαν μια ευκαιρία να αλλάξετε πράγματα. Σαν μια ευκαιρία να τα κάνετε καλύτερα. Μάθετε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας – είναι σχεδόν πάντα σωστό.

Κάνουν αυτό που αγαπούν
Κάποιες στατιστικές δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων δεν αγαπούν την δουλειά τους. Είναι να απορείς λοιπόν που υπάρχουν τόσοι δυστυχισμένοι τριγύρω; Περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας. Γι’ αυτό διαλέξτε μια καριέρα που σας αρέσει κι όχι μια που σας προσφέρει πολλά λεφτά. Τα πολλά λεφτά δεν αξίζουν μια δυστυχισμένη ζωή. Βρείτε χρόνο να κάνετε τα χόμπι σας και να βρίσκετε καινούργια ενδιαφέροντα.

Διαβάστε ακόμη: Διδάγματα επαγγελματικής ηγεσίας από μια κορυφαία επιχειρηματία

Διασκεδάζουν τη ζωή τους
Βρείτε χρόνο να δείτε την ομορφιά γύρω σας. Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτή τη ζωή από τη δουλειά σας. Βρείτε χρόνο να μυρίσετε ένα λουλούδι, να δείτε το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή με κάποιον που αγαπάτε, να κάνετε ένα περίπατο στην ακτή, να περιπλανηθείτε σε ένα δάσος… Μάθετε να ζείτε τη στιγμή και να την εκτιμάτε κιόλας. Μην ζείτε το παρελθόν ή το μέλλον γιατί χάνετε το παρόν. Ζήστε κάθε στιγμή.

Γελούν
Μην παίρνετε τον εαυτό σας ή τη ζωή και πολύ στα σοβαρά. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε με χιούμορ κάθε κατάσταση. Γελάστε με τον εαυτό σας – κανείς δεν είναι τέλειος. Όπου ταιριάζει γελάστε και ελαφρύνετε την κατάσταση. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που πρέπει κανείς να είναι σοβαρός. Εκεί μην το προσπαθήσετε.

Συγχωρούν
Αν κρατάτε μούτρα ή θέλετε να πάρετε εκδίκηση, κάνετε κακό μόνο στον εαυτό σας. Να συγχωρείτε τους άλλους, αν μη τι άλλο, μόνο και μόνο για να έχετε την ηρεμία σας. Όταν κάνετε με την σειρά σας ένα λάθος μάθετε από αυτό και συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Ευγνωμονούν
Να είστε ευγνώμονες. Μετρήστε όλα τα καλά που έχετε στη ζωή σας. Ακόμα και όσα σας φαίνονται δεδομένα. Να είστε ευγνώμονες για ό, τι και όποιον έχετε και να βρίσκετε τακτικά χρόνο να τους λέτε πόσο ευτυχισμένο σας κάνει το γεγονός ότι βρίσκονται στη ζωή σας.

Διαβάστε ακόμη: Οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι του κόσμου

Επενδύουν στις σχέσεις
Βεβαιωθείτε ότι αυτοί που αγαπάτε γνωρίζουν ότι τους αγαπάτε ακόμα και σε δύσκολες φάσεις αντιπαραθέσεων και διαφωνιών. Να τρέφετε και να εξελίσσετε τις σχέσεις σας βρίσκοντας πάντα χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σας. Να κρατάτε τις υποσχέσεις που τους δίνετε και να τους υποστηρίζετε.

Κρατούν το λόγο τους
Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική. Κάθε πράξη που κάνετε και κάθε απόφαση που παίρνετε πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και με όσους αγαπάτε.

Κάνουν διαλογισμό
Ο διαλογισμός ξεκουράζει το κομμάτι του εγκεφάλου που εργάζεται συνέχεια. Όταν αυτό το κομμάτι είναι ξεκούραστο θα έχει μεγαλύτερη ενέργεια και, υψηλότερου επιπέδου, λειτουργία. Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού. Η γιόγκα, η ύπνωση, οι χαλαρωτικές μουσικές, οι θετικές σκέψεις, η συγκέντρωση σε εικόνες που σας χαλαρώνουν ή απλά το να κάθεστε σε απόλυτη ησυχία. Βρείτε τι σας κάνει να χαλαρώνετε και κάντε το καθημερινά.

Κοιτούν τη δουλειά τους
Επικεντρώστε στο να κάνετε την ζωή σας ακριβώς όπως την θέλετε. Φροντίστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Μην επικεντρώνετε στο τι κάνουν ή τι λένε οι άλλοι άνθρωποι. Μην ανακατεύεστε σε κουτσομπολιά ή κριτικές. Μην κριτικάρετε. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να ζει την ζωή του όπως θέλει. Αυτό συμπεριλαμβάνει και εσάς: Ζήστε την όπως θέλετε.

Αισιοδοξούν
Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο. Δείτε την θετική πλευρά σε κάθε περίσταση. Η θετική πλευρά είναι εκεί. Σε όλα. Ακόμα κι όπου φαίνεται σα να μην υπάρχει. Συνειδητοποιήστε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, ακόμα κι όταν είναι  σίγουρο πως δεν θα βρείτε ποτέ αυτό το λόγο. Απομονώστε τις αρνητικές σκέψεις. Όταν έρχεται η κακή σκέψη αντικαταστήστε την άμεσα με μια θετική.

Αγαπούν άνευ όρων
Δεχτείτε τους άλλους για αυτό που είναι. Μην βάζετε όρους και σύνορα στην αγάπη σας. Μπορεί να μην συμφωνείτε με όλα όσα κάνουν αυτοί που αγαπάτε αλλά συνεχίζετε να τους αγαπάτε.

Διαβάστε ακόμη: Τι λένε οι σοφοί για το χρήμα;

Επιμένουν
Μην τα παρατάτε. Ποτέ. Αντιμετωπίστε κάθε καινούργια πρόκληση με την γνώση ότι σας φέρνει λίγο πιο κοντά στο στόχο σας. Δεν πρόκειται να αποτύχετε όσο δεν το βάζετε κάτω. Επικεντρώστε σε αυτό που θέλετε, αποκτήστε τα μέσα που χρειάζεστε, κάντε ένα σχέδιο για να επιτύχετε και δράστε. Όταν κυνηγάμε κάτι που έχει αξία για εμάς, είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.

Είναι δραστήριοι και ενεργητικοί
Δεχτείτε όσα δεν αλλάζουν. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν ξοδεύουν την ενέργειά τους σε καταστάσεις που τους ξεπερνούν. Δεν ασχολούνται με όσα δεν μπορούν να ελέγξουν. Αποδεχθείτε τα ανθρώπινα όριά σας και βρείτε πως μπορείτε να έχετε τον έλεγχο, δημιουργώντας τις συνθήκες που επιθυμείτε. Δράστε αντί να περιμένετε να αντιδράσετε.   

Φροντίζουν τον εαυτό τους
Φροντίστε το πνεύμα σας, το κορμί και την υγεία σας. Ελέγξτε τακτικά την υγεία σας. Να τρέφεστε υγιεινά και να ασκείστε. Να ξεκουράζεστε και να πίνετε άφθονο νερό. Ασκήστε το πνεύμα σας δίνοντας του διαρκώς ενέργεια μέσα από ενδιαφέρουσες προκλήσεις που θα το/σας ενθουσιάσουν.

Έχουν αυτοπεποίθηση
Μην προσπαθείτε να γίνετε κάποιος που δεν είστε. Στην τελική σε κανέναν δεν αρέσουν οι υποκριτές. Εκείνοι που κάτι παριστάνουν. Συγκεκριμενοποιείστε ποιος είστε. Τι σας αρέσει και τι όχι. Νιώστε σίγουροι για τον εαυτό σας. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε και μην κριτικάρετε τις αποφάσεις και τις πράξεις σας εκ των υστέρων.

Είναι υπεύθυνοι
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι είναι 100% υπεύθυνοι για την ζωή τους. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις διαθέσεις τους, τις συμπεριφορές, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, τις πράξεις και τα λόγια τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος θα είναι οι πρώτοι που θα το αναγνωρίσουν και θα το παραδεχθούν.

Επομένως ας ξεκινήσουμε σήμερα να πάρουμε τη ζωή και την ευτυχία στα χέρια μας. Οι προαναφερθείσες 21 συνήθειες κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Καλά θα κάνουμε να τις εισάγουμε σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μας. Κι όσο προχωράμε; Θα προσέξουμε ότι τα επίπεδα της ευτυχίας μας θα αυξάνονται κατακόρυφα.

Ας είμαστε πρώτα απ’ όλα ειλικρινείς και πιστοί με και στον εαυτό μας και όλα θα πάνε πολύ καλά.