Τα πέντε κλειδιά της επιτυχίας

Τα πέντε κλειδιά της επιτυχίας

Πρώην στελέχη μεγάλων τραπεζών αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

της Πατρίσια Σέλερς

Η Σάλι Κρότσεκ και η Νταμπίσα Μόγιο έφυγαν από τον κόσμο των επιχειρήσεων και στη συνέχεια όρισαν την επιτυχία τους με τους δικούς τους όρους. Ιδού πέντε συμβουλές από δύο σούπερ σταρ του προσωπικού στυλ.

Είναι άλλο πράγμα να αποκτάς δύναμή μέσα σε μια εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά σου, ψάχνοντας για ευκαιρίες και δείχνοντας την αξία σου στο αφεντικό σου, και άλλο πράγμα να παραιτείσαι, να αλλάζεις επαγγελματικό τομέα, και να καταφέρνεις πάλι να πετύχεις, αποτελώντας πρότυπο της επιτυχούς σταδιοδρομίας.

Την προηγούμενη Τετάρτη, στο πρώτο φόρουμ της Barclays Women in Leadership Forum, συντόνισα ένα πάνελ με δύο γυναίκες οι οποίες είναι τέτοια πρότυπα. Η μια ήταν η Σάλι Κρότσεκ, πρώην τραπεζίτης που απολύθηκε από τη Citigroup και τη Bank of America, στη συνέχεια αγόρασε και μετονόμασε το επαγγελματικό δίκτυο γυναικών 85 Broads, και έχει γίνει ένα φαινόμενο στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με 750.000 οπαδούς στο LinkedIn.

Η άλλη γυναίκα στο πάνελ ήταν η Νταμπίσα Μόγιο, όχι εξίσου διάσημη όσο η Κρότσεκ (που είναι στο εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους του Fast Company), αλλά κι αυτή έχει σημειώσει υπέρμετρη επιτυχία. Κατάγεται από τη Ζάμπια και απέκτησε διδακτορικό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Μόγιο παραιτήθηκε από την Goldman Sachs GS για να προωθήσει το πρώτο της βιβλίο, Dead Aid, και έγινε μέλος σε μεγάλα εταιρικά συμβούλια στις Barrick Gold, SABMiller και Barclays.

Ιδού πέντε συμβουλές για τη δικτύωση και την επιτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία με τους όρους σας.

1) Να κάνετε πολλές γνωριμίες.
«Η επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία ή ο νέος πελάτης ή ευκαιρία συμμετοχής σε διοικητικό συμβούλιο είναι πιο πιθανό να προέρχεται από μια χαλαρή γνωριμία παρά από ένα φίλο ή πολύ γνωστό σας άνθρωπο», λέει η Κρότσεκ. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι φίλοι σας και οι πολύ γνωστοί σας άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια πράγματα». Η διεύρυνση του δικτύου σας διευρύνει τις γνώσεις βάσης και τις πιθανές ευκαιρίες σας.

2) Πείτε «ναι» σε κάθε πρόσκληση.
Οι γυναίκες- ακόμη και οι σούπερ σταρ – αισθάνονται ένοχες λέγοντας «Όχι». Ωστόσο η Μόγιο πιστεύει ότι είναι συνετό να δέχεστε κάθε πρόσκληση, εντός λογικών ορίων. «Δεν λέω όχι σε τίποτα». Μερικές φορές απλά παρουσιάζεστε, και άποιος μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Κρότσεκ. Πριν από μερικά χρόνια, η Κρότσεκ έτυχε να καθίσει δίπλα στον Άρθουρ Λέβιτ, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε ένα αεροπλάνο. Μίλησαν, αντάλλαξαν ιδέες, και συστήθηκαν. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό την οδήγησε στην Τζάνετ Χάνσον, η οποία έψαχνε να πουλήσει την 85 Broads. Η Κρότσεκ την αγόρασε και τη μετονόμασε σε Ellevate, προσφέροντας συμβουλές και διασυνδέσεις στις γυναίκες.

3) Να δίνετε και να παίρνετε.
«Σκεφτείτε τη δικτύωση σα να φυτεύετε σπόρους», λέει η Κρότσεκ, η οποία στεναχωριέται όταν βλέπει νεαρές γυναίκες στην Ellevate να ζητούν συμβουλές, χωρίς να προσφέρουν και αυτές κάτι. «Είτε πρόκειται για το διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων μιας έρευνας, είτε απλά για μια συμβουλή του τύπου ‘Θα πρέπει να γνωρίσεις αυτό το πρόσωπο…’, πρέπει να επενδύσετε στις γνωριμίες σας», λέει. «Κάποιες γνωριμίες δε θα προσφέρουν τίποτα. Άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα πράγματα».

4) Φτιάξτε ένα προσωπικό διοικητικό συμβούλιο.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σας πουν την αλήθεια», λέει η Μόγιο, η οποία έχει δημιουργήσει το δικό της προσωπικό διοικητικό συμβούλιο. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως μια επιχείρηση, και επιλέξτε ειλικρινείς συμβούλους, οι οποίοι θα σας κρατούν πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να λάβουν κριτική αξιολόγηση και συμβουλές στην εργασία», λέει η Κρότσεκ, προσθέτοντας ότι «οι άνδρες φοβούνται ότι οι γυναίκες θα βάλουν τα κλάματα». Η Κρότσεκ δεν αστειεύεται, αυτό αποδεικνύεται από έρευνες.

5) Βρείτε έναν υποστηρικτή.
Δύο ημέρες αφότου έχασε τη δουλειά της στην BofA το 2011 η Κρότσεκ επικοινώνησε με κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τους ευχαρίστησε για την ευκαιρία που της δόθηκε για την ανοικοδόμηση της Merrill Lynch, και ρώτησε: «Τι θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερα;» Η Κρότσεκ λέει ότι οι διευθυντές της BofA της είπαν ότι θα μπορούσε να έχει επιζήσει από την αναδιοργάνωση της τράπεζας, αν είχε έναν ισχυρό υποστηρικτή να την προστατεύσει. Έτσι, η Κρότσεκ συμβουλεύει: Προσλάβετε έναν υποστηρικτή. Η Μόγιο προσθέτει, «Βρείτε τις αδυναμίες σας και επενδύστε σε αυτές».