Τα βρίσκουν κυβέρνηση-δανειστές για τις τράπεζες

Τα βρίσκουν κυβέρνηση-δανειστές για τις τράπεζες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διασφάλιση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών είναι ένα θέμα στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις Αθήνας-Βρυξελλών.

Να μην πραγματοποιηθεί καμία κίνηση η οποία θα υπονομεύει την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, και η ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνει αποφάσεις που θα έθεταν εν αμφιβόλω την φερεγγυότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – πράγμα που βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση-ενώ ζητούν και αλλαγή του πλαισίου αφερεγγυότητας . Στόχος των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη στρατηγικών που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επανέλθουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία προσελκύοντας διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές.

Το να επανέλθουν οι τράπεζες σε χέρια ιδιωτών αποτελεί στόχο και της κυβέρνησης. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδυτών και ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης.

Για τα κόκκινα δάνεια, οι δανειστές προτείνουν εφαρμογή διεθνών πρακτικών, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τροποποιήσεις των νόμων «Κατσέλη» και «Δένδια».